Fără mușcături: capcana pentru țânțari pe bază de ”transpirație”
Un panou „instalat” în Brazilia nu are scop publicitar, ci de a scăpa populația de țânțari.
Panoul face parte dintr-o campanie lansată de două agenții de publicitate, Posterscope și NBS. E numit în mod sugestiv „Mosquito Killer” și emite dioxid de carbon și o soluție cu acid lactic, care mimează respirația și transpirația umană. Astfel, țânțarii sunt atrași de panou, prinși înăuntru, iar eventual mor. Scopul, potrivit reprezentanților companiei, este de a combate virusul Zika, pe care țânțarii îl răspândesc rapid în Brazilia și America Latină. Au fost detectate mai mult de 1,5 milioane de cazuri de boală din aprilie 2015, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, iar Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din America a confirmat că virusul poate genera microcefalie. Această afecțiune provoacă nașterea copiilor cu capete anormal de mici.
Au fost instalate două astfel de panouri în Rio de Janeiro, iar dezvoltatorii spun că urmează să monteze și mai multe, folosind specificațiile tehnice pe care le-au publicat online gratis. Au menționat că panourile sunt create pentru a atrage țânțarul Aedes aegypti, specia care transmite virusul Zika, și că poate atrage insecte pe o rază de până la 2,5 kilometri. Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că aceste capcane pot opri răspândirea virusului, dar sunt necesare cercetări adiționale, care să îi determine eficiența. Chris Jackson, expert la Universitatea din Southampton, a declarat pentru BBC că există și riscul ca panourile să cauzeze și mai multe mușcături, în funcție de locul în care sunt plasate. Acesta e de părere că dacă pui panoul într-un loc în care oamenii circulă cu picioarele expuse, încurajezi țânțarii să atace.
Dat fiind faptul că specificațiile tehnice sunt disponibile online, poate că nu ar fi o idee rea să fie montate și la noi panouri similare, mai ales dacă luăm în calcul faptul că în România există 55 de specii de țânțari.