Cântecele balenelor ar putea avea rol de GPS submarin
Cântecele balenelor au fost studiate intens de-a lungul deceniilor, deoarece ascund o mulțime de mistere; unul dintre acestea pare să fi fost dezlegat.
Un nou element ce face parte din cântecele balenelor fost identificată. Era deja cunoscut de ani buni că astfel de sunete pot să călătorească pe distanțe mari, dar se pare că un astfel de cântec poate să acționeze și ca un GPS submarin pentru aceste mamifere.
Un nou studiu publicat recent de cercetătorul Aran Mooney în jurnalul Biology Letters, descrie apropierea de un grup balene cu cocoașă aflate în largul insulei hawaiiene Maui. Echipa lui Mooney a avut intenția de a măsura două elemente ce compun cântecele balenelor: mișcarea de particule (vibrația fizică a unei substanțe atunci când sunetul călătorește prin aceasta), dar și undele de presiune (cele care ne apasă nouă pe timpane și ne ajută să auzim). Rezultatele au arătat că mișcarea de particule s-a propagat pe o distanță mult mai mare decât se credea că este posibil, arată sciencedaily.com.
Cercetătorii credeau că mișcarea de particule se poate propaga doar pe distanțe câțiva metri, dar aceasta a fost înregistrată la distanțe de 200 de metri, fără pierderi de intensitate. Astfel, cântecele balenelor, în special frecvențele joase ale acestora, ar putea călători pe distanțe și mai mari decât se credea.
Balenele nu sunt singurele care pot să folosească astfel de cântece pentru localizare: deși majoritatea mamiferelor, inclusiv noi, aud prin intermediul undelor de presiune, hipopotamii, cele mai înrudite animale cu balenele, pot să simtă sunetul cu întregul corp atunci când se află sub apă, chiar dacă au capul, implicit urechile, la suprafață. Elefanții, de asemenea, pot simți vibrații de frecvență joasă prin tălpile picioarelor, putând astfel să identifice și să găsească turma de care s-au rătăcit.
Descoperirile lui Mooney vin cu noutăți în domeniul de cercetare, avertizează și cu privire la modul în care ecosistemul oceanic ar putea fi afectat de activitățile umane. Exploatările de petrol și gaze naturale, dar și vapoarele de mare tonaj emit sunete de frecvență foarte joasă, pe care noi nu le percepem și care nu ne afectează. Cu toate acestea, balenele ar putea avea probleme de comunicare și de orientare pe termen lung din cauza acestor sunete.