Când ți-ai putea încărca telefonul prin WiFi

de: Bogdan Cristea
08 05. 2016

În viitor am putea avea o nouă metodă de încărcare a telefonului.

În ultima perioadă, am auzit despre tot felul de metode care mai de care mai ciudate de reîncărcare a telefoanelor. Una dintre acestea, de exemplu, era subiectul unei campanii de Kickstarter și presupunea folosirea plantelor din casă și a procesului de fotosinteză pentru a alimenta acumulatorul unui dispozitiv mobil. Acum, cercetătorii se gândesc deja să se folosească de WiFi, iar în cazul în care reușesc, am putea avea parte de o schimbare importantă pe piață.

Încărcarea wireless, după cum probabil știți deja, nu este ceva nou. Majoritatea telefoanelor de top din ziua de azi beneficiază de ea, iar unii utilizatori au renunțat complet la încărcătoarele standard. Însă ”problema” tehnologiei actuale este că dispozitivul trebuie să fie situat foarte aproape de sursa de energie. În cazul în care încărcarea prin WiFi ar funcționa, problema aceasta ar fi rezolvată într-o anumită măsură.

Două companii, denumite Energous și Tesla Labs lucrează la soluții diferite în prezent. Cea dintâi vor să se folosească de frecvențele radio, iar cea din urmă ar dori să implementeze o carcasă care să se folosească de energia irosită de telefon în timp ce caută semnal. Desigur, asemenea tehnologii ar putea da naștere unor alte probleme.

Cea mai importantă ar fi legată de cantitatea de energie necesară smartphone-urilor. În trecut, s-a demonstrat că o cameră foto de dimensiuni mici poate fi alimentată prin WiFi. Însă, după cum scrie și Wired, un smartphone consumă de un milion de ori multă putere. De asemenea, așa cum am spus mai devreme, problema distanței ar fi rezolvată doar într-o anumită măsură. Cantitatea de energie primită ar scădea cu cât terminalul este aflat la o distanță mai mare, dar și cu cât dimensiunile sale ar fi mai mici.

Publicația sugerează că tehnologii precum cele testate de Energous și Tesla Labs nu ar funcționa decât în două situații: dacă energia ar putea fi transmisă prin WiFi direct către un dispozitiv, fără a fi necesară crearea unui câmp electromagnetic, sau dacă smartphone-urile ar consuma de un milion de ori mai puțină energie.