Cancerul va putea fi detectat chiar din primele stadii cu acest biosenzor

de: Andrada Bonea
08 06. 2016

Oamenii de știință caută tratamentul pentru cancer de mulți ani, iar o echipă de experți a dezvoltat un biosenzor care l-ar putea detecta timpuriu.

Cercetătorii de la Laboratorul Național de Nanotehnologie (LNNano) din Brazilia au dezvoltat un biosenzor la scară nano, care poate detecta până și cei mai slabi compuși prezenți în cazurile de cancer și alte boli neurodegenerative, potrivit revistei Futurism.

Cercetarea a fost publicată aici și oferă detalii despre dispozitivul care e, esențial, un tranzistor organic expus la un mediu lichid, separat de sticlă. Tranzistorii sunt, de obicei, folosiți pentru a regla sau a indica fluxul de curent și de voltaj. Cel folosit de cercetătorii de la LNNano conține un compus care reacționează cu enzimele prezente în cancer și alte boli similare.

Experții vor să se asigure că biosenzorul va oferi informații precise legate de concentrațiile minuscule ale compușilor. Momentan, cea mai mare limitare a nanosenzorului este compusul de bază, care reacționează doar cu anumite enzime. Oricum, senzorul va permite și altor compuși să fie folosiți ca tranzistori organici, iar medicii speră să creeze o platformă versatilă pentru diagnostice medicale.

Potrivit Phys.org, experții lucrează și cu alți oncologi din toată lumea pentru a aduce senzorul în teste, la scară mare. Dezvoltarea și îmbunătățirea platformei înseamnă că detectarea cancerului va fi o misiune mult mai simplă, care nu implică analiză medicală profundă. În afară de acest scop, oamenii de știință speră ca biosenzorul să fie folosit și pentru a monitoriza eficiența tratamentelor și pentru a supraveghea extinderea bolii în corp.

Prin urmare, chiar dacă oamenii sunt mai degrabă fascinați de roboți, inteligențe artificiale, mașini electrice și autonome, adevăratele inovații ar putea fi reprezentate de adaptarea nanotehnologiilor la industria medicală.

În prezent, se estimează că, prin aplicarea sfaturilor pe care le ştim de ani de zile (să nu fumăm, să nu consumăm băuturi alcoolice în exces, să ne menținem o greutate corporală normală și să facem exerciții), mai mult de jumătate din decesele cauzate de cancer ar putea fi prevenite. Cu toate acestea, boala nu ar fi eliminată complet, iar milioane de oameni ar muri în continuare din cauza cancerului.

Acum, însă, cercetătorii sunt de părere că ar putea găsi un leac împotriva ei. După cum scriu cei de la Telegraph, acesta s-ar baza pe capacitatea medicilor de a reprograma anticorpii, pentru a-i face capabili să lupte împotriva oricărei boli. Mai exact, tratamentul ar presupune injectarea unor porțiuni mici de cod genetic în organism. Ele ar ajunge la celulele imunitare din organism și le-ar ”învăța” să recunoască anumite forme de cancer.

Mai mult decât atât, deoarece codul genetic ar putea fi reprogramat pentru orice formă de cancer, am putea avea de-a face cu o metodă universală. Nu ar fi nevoie decât de profilul genetic al unei tumori pentru a crea un vaccin capabil să lupte împotriva ei și să garanteze faptul că nu va recidiva. Metoda ar fi fost până acum testată pe șoareci și trei pacienți care suferă de cancer de piele, iar rezultatele ar fi fost încurajatoare. Poți citi mai multe despre asta aici.