Autoritățile au deblocat un telefon folosind un deget imprimat 3D

de: Alexandru Puiu
22 07. 2016

Telefoanele noastre conțin foarte multe informații importante și intime. De aceea, nu este deloc absurd faptul că autoritățile americane au apelat la un deget imprimat 3D pentru a debloca telefonul victimei unei crime.

După ce în urmă cu câteva luni cei de la Apple au refuzat cu îndârjire să deblocheze telefonul unui terorist, insistând destul de mult pe faptul că acel gest nu era neapărat o dovadă de rea voință, ci o dovadă a faptului că este imposibil, se pare că autoritățile americane sunt din ce în ce mai creative pe marginea acestui subiect.

Mai ales când vine vorba de cititoare de amprentă, care au devenit omniprezente în terminelele premium de la ora actuală, se pare că nivelul de securitate oferit de acestea nu este deloc imbatabil. Cea mai recentă dovadă care confirmă această realitate vine de poliția din Michigan care a apelat la niște cercetători de la Universitatea din Michigan pentru a debloca telefonul victimei unei crime într-un mod neașteptat. Practic, cu un pic de noroc, se va ajunge să se folosească un deget imprimat 3D pentru a se accesa informațiile de pe telefonul persoanei decedate.

Mai sunt însă multe detalii de stabilit și limitări la care cercetătorii trebuie să găsească soluții. În primul rând, au trebuit generate toate cele 10 degete pornind de la niște imagini cu amprentele venite de la poliție, deoarece victima fusese arestată anterior. Deoarece cititoarele de amprente de pe majoritatea telefoanelor sunt capacitive și implică închiderea unor micro-circuite electrice în contact cu pielea pentru declanșarea procesului de cititre, degetele imprimate au fost acoperite cu un strat subțire de particule metalice.

Partea interesantă este că întregul eveniment s-a petrecut luna trecută, dar abia acum încep să devină publice detaliile despre circumstanțele în care a avut loc. Momentan nu se știe dacă metoda a funcționat sau nu, deoarece degetele imprimate nu au ajuns încă la Poliția din Michigan. Un alt detaliu foarte important pe care nu-l cunoaștem este dacă a fost sau nu vorba de un iPhone în centrul întregii investigații sau un Android. Având însă în vedere că un telefon Apple necesită introducerea unui cod de securitate pentru deblocare după 8 ore de standby sau după repornire, este mult mai probabil ca acest caz să graviteze în jurul unui Android.

Ca funcționalitate, metoda folosirii unui deget imprimat 3D pentru trecerea peste un cititor de amprentă nu este deloc absurdă. O căutare pe YouTube relevă foarte multe rezultate în care indivizi pot trece peste cititorul de amprentă de la iPhone și alte smartphone-uri folosind acest truc, pornind de la imagini de înaltă rezoluție cu un deget.