Audiofilii japonezi își instalează proprii stâlpi de curent

de: Alexandru Puiu
15 08. 2016

În Japonia, un trend neobișnuit a început să ia amploare, în momentul în care, mai mulți audiofili și-au instalat proprii stâlpi de curent pentru a preveni interferențele audio.

Audiofilii sunt un grup de oameni destul de ciudați, având în vedere investițiile astronomice pe care le fac în speranța obținerii unei experiențe audio cât mai apropiată de perfecțiune. Pornind de la această premisă, un set de boxe sau o pereche de căști exorbitante nu sunt suficiente. Pachetul mai necesită un amplificator de calitate, un DAC profesional – digital-to-analog converter și, nu în ultimul rând, o sursă de semnal audio foarte bună, preferabil analogică, gen vinyl. Formatele audio digitale necompresate, precum FLAC, au de asemenea un număr mare de fani. Este interesant însă de urmărit până unde te poți duce cu investițiile, în speranța eliminării tuturor interferențelor audio posibile și imposibile.

Răspunsul la această dilemă vine din Japonia, unde amatorii de hardware audio de calitate au dus la extrem pasiunea pentru sunet de calitate. Conform celor de la Wall Street Journal, câțiva audiofili și-au instalat proprii stâlpi de curent cu proriul transformator, în speranța obținerii unui curent mai curat și fără interferențe.

,,Electricitatea este precum sângele. Dacă este pângărit, întregul corp se îmbolnăvește. Indiferent cât de scump este echipamentul audio, nu va fi foarte bun dacă sângele este rău.” Acesta a fost argumentul adus pe marginea subiectului de către Takeo Morita, un avocat în vârstă de 82 de ani care a trecut prin acest upgrade al stâlpului de curent.

Deși ați fi tentați să credeți că astfel de măsuri sunt extreme, mai interesant este că există o logică în spatele gestului. Ideea este că alte echipamente electrocasnice, mai ales când vine vorba de consumatori puternici precum o mașină de spălat, generează interferențe și variații de tenesiune care se propagă în echipamentele audio.

,,Interferența electromagnetică de la aparatele utilizate de vecini s-ar putea propaga printr-un transformator partajat și să aibă un efect audibil. Nu este deloc un lucru nerezonabil.” Mark Bocko, director al departamentul de muzică și audio din cadrul Universității Rochester, a clasificat investiția de aproximativ 10.000 de dolari ca fiind deloc absurdă în momentul în care vrei să obții o experiență audio impecabilă.