Atacurile cibernetice ar putea declanșa războaie în viitor

de: Bogdan Cristea
16 06. 2016

NATO s-ar putea folosi de forțele armate pentru a răspunde unui atac cibernetic.

Atacurile cibernetice ar putea avea consecințe extrem de grave în viitorul apropiat. În condițiile în care mediul online a devenit din ce în ce mai important în ultimii ani, membrii NATO ar putea să-l declare un teatru de război. Informația a fost furnizată de către un oficial din cadrul organizației unor jurnaliști germani. Pentru a înțelege importanța unei asemenea decizii, trebuie să știți un singur lucru.

În cazul în care mediul online este declarat un teatru de război, atacurile din acest domeniu vor avea aceeași gravitate precum un atac la sol, pe apă, din aer sau din spațiu. Mai exact, NATO ar putea să răspundă unui asemenea atac prin mijloace militare convenționale. Iar asta ar putea da naștere unor noi conflicte dezastruoase.

Desigur, înainte de a ne face griji în legătură cu acest lucru, trebuie să știm câteva lucruri importante. În primul rând, nu s-a luat o decizie finală în ceea ce privește mediul cibernetic. Un summit NATO va fi organizat la Varșovia între 8 și 9 iulie, iar în cadrul acestuia, țările membre vor discute problema respectivă. De asemenea, NATO nu își va angaja trupele în vreo confruntare militară în eventualitatea oricărui atac online.

”Un atac cibernetic ar putea necesita atenția întregii alianțe. În asemenea cazuri, NATO trebuie să reacționeze. Modul în care va face asta va depinde de severitatea atacului”, a declarat Jens Stoletenberg, secretarul general NATO. Mai mule țări au atras atenția asupra importanței mediului cibernetic în anii trecuți, iar Statele Unite chiar au înființat United States Cyber Command, pentru a-și îmbunătăți protecția.

Mai mult decât atât, în anul 2011, oficialii de la Washington au anunțat în mod clar că un atac online este similar oricărui alt tip de atac. Astfel, Statele Unite ale Americii sunt pregătite să răspunde prin orice mijloace unei amenințări cibernetice.