Ar fi salvat compania: de ce nu s-a făcut un BlackBerry Passport cu Android

de: Alexandru Puiu
01 10. 2016

În urmă cu mai bine de un an, cei de la BlackBerry au făcut un experiment riscant care s-a dovedit a fi destul de profitabil. Este vorba de lansarea BlackBerry Passport.

Unul dintre ultimele dispozitive lansate vreodată cu BB10 sau BlackBerry OS a fost BlackBerry Passport. Respectivul smartphone, deși era mare și pătrățos, a fost foarte popular printre fanii brandului și a reușit chiar să atragă din nou vechi fani ai companiei care, între timp, migrase la iPhone. Din păcate, succesul terminalului nu a fost de lungă durată, deoarece sistemul de operare nu era foarte bine pus la punct, iar lipsa de aplicații populare de pe Android sau iOS era în continuare frustrantă.

Soluția evidentă ar fi fost lansarea aceluiași Passport cu Android, dar se pare că respectivul gest ținea mai mult de Google, decât de BlackBerry. Chiar dacă nu este foarte evidentă legătura dintre cele două aspecte ale ecuației, explicația a fost găsită de cei de la MobileSyrup și are legătură cu designul un pic ciudat al gadgetului.

Trecând peste faptul că are și tastatură, raportul de aspect al ecranului, care contează pentru certificarea Android, în cazul BlackBerry Passport este 1:1. În documentul Android Compatibiliy Certification se menționează cât se poate de clar că terminalele cu Android, pentru a fi certificate de către Google și a avea acces la Google Play, Google Maps și multe alte servicii ale gigantului din Mountain View, trebuie să fie 4:3 sau 16:9. Interesant este că cei de la Google ar fi fost dispuși să facă o excepție pentru BlackBerry și au inițiat până și o colaborare cu inginerii companiei canadiene. Efortul viza asigurarea compatibilității sau mai bine zis adaptarea aplicațiilor Google la raportul de aspect unic.

În final, partea amuzantă este că Google și BlackBerry au ajuns la un consens, iar acesta a fost negativ. Au decis că volumul de muncă și efortul investit în acest proiect pur și simplu nu se justifică, atunci când vorbești de un singur telefon. Reinventarea întregii platforme Google Play Services este foarte laborioasă pentru a se afișa corect pe altceva decât 4:3 sau 16:9. Aparent, au mai fost și alți factori destul de relevanți, dar cel detaliat mai sus a fost cel mai important.