Apple vrea să dezactiveze camerele iPhone-urilor în timpul concertelor live

de: Andrada Bonea
01 07. 2016

Dacă te încadrezi în categoria celor care preferă să se bucure de un concert, în loc să țină telefonul pe sus pentru a-l filma, blocând în același timp câmpul vizual al celor din spate, felicitări. Partea bună e că unul dintre aliații tăi e chiar Apple.

Gigantul din Cupertino a patentat o tehnologie capabilă să blocheze camera de pe iPhone în astfel de momente. Invenția ar permite utilizarea infraroșului pentru a bloca funcțiile camerei foto, împiedicând astfel posesorii de dispozitive cu iOS să filmeze sau să facă poze. Cu siguranță, dacă va fi implementată la scară largă, vor exista multe voci revoltate. Din punctul de vedere al unui om care iubește cu adevărat muzica, în schimb, ideea Apple sună foarte bine.

Nu doar cântăreții sunt nemulțumiți de obsesia oamenilor de a filma și fotografia orice act artistic reușit. Benedict Cumberbatch, pe care îl știi pentru interpretarea lui Alan Turing în Imitation Game, și-a rugat fanii să înceteze cu filmările în timpul piesei Hamlet. De asemenea, Adele i-a spus unei fane să nu o mai filmeze în timpul unui concert din Italia, tocmai ca să se bucure de el în viața reală.

Patentul Apple ilustrează cum iPhone-ul ar deveni inactiv temporar în timpul unui concert rock. Pentru ca acest lucru să fie posibil, va fi nevoie ca fiecare locație să instaleze în zona scenei emiţătoare cu infaroşu, care pot fi detectate de camera foto a telefonului.

Atunci când telefonul este îndreptat către zona scenei, software-ul telefonului opreşte automat funcţia de înregistrare a fotografiilor şi clipurilor video. Telefonul ar afișa pur și simplu un mesaj care spune că nu poți filma și fotografia în momentul respectiv. Alternativ, ar fi aplicat un efect de încețoșare, care să descurajeze oamenii să distribuie capturile pe rețelele sociale.

Încă nu ne e clar dacă Apple chiar va implementa tehnologia, mai ales că nu ar fi prima oară când o companie mare prezintă patente promițătoare, care nu devin niciodată realitate. Cu siguranță, însă, ar fi foarte bine primită de artiști și de pasionații de muzică.

Alte inițiative de același tip includ ațintirea laserelor pe oamenii care folosesc telefoanele în timpul concertelor și nu numai. De exemplu, această practică a devenit populară în cinematografele din China și a fost recent adoptată de Teatrul Jermyn Street din Londra.