Aplicația Zmeu Bucegi te va ajuta să te orientezi mai bine în excursiile la munte

de: Horia Despa
28 03. 2016

Dezvoltată de doi programatori români, Zmeu Bucegi este aplicația de care ai nevoie atunci când bați traseele montane prin munții Bucegi.

Zmeu Bucegi este o aplicație destinată exclusiv iOS și conține 40
trasee montane din Muntii Bucegi de pe OpenStreetMaps, 130 de atractii
cu informatii de contact si cu link-uri catre Wikipedia sau Carpati.org.
Fiecare traseu poate fi vizualizat si in modul FLYOVER, care este o
harta tri-dimensiunala a muntelui, ce oferă detalii amănunțite asupra traseelor pe care utilizatorii decid să le parcurgă.

Aplicația arată locația curentă a utilizatorului pe hartă cu ajutorul GPS-ului și îi oferă date esențiale precum altitudinea, latitudinea și longitudinea unde acesta se află. Aceste informații sunt esențiale în caz de avalanșă, sau dacă utilizatorul se pierde în munți. De asemenea salvamontiștii pot recupera turiștii aflați în situații critice mult mai ușor mulțumită informațiilor oferite de aplicație. Zmeu funcționează de asemenea și offline, oferind accesul strict la hartă. În caz că utilizatorul vrea să se laude la prieteni cu locația și altitudinea la care se află, acesta poate trimite prietenilor o imagine din aplicație care să demonstreze asta.

Zmeu Bușteni este în sine un program extrem de simplu, dar util. Harta principală surprinde în detaliu doar traseele din Parcul Natural Bucegi, alți munți din România precum Făgăraș sau Carpații Occidentali, nefiind, din păcate, acoperiți.

Chiar și așa, pentru montaniarzii înrăiți ai Bucegilor, aplicația este extrem de folositoare. Aceasta arată locația fiecărui traseu în culoarea sa aferentă și cu simbolul său astfel încât să poată compara mai ușor semnele de pe copaci cu traseul pe care îl urmăresc pe mobil. De asemena, fiecare obiectiv este marcat pe harta traseelor împreună cu altitudinea la care este plasat.

În afară de aceste simple funcții, aplicația vine și cu un mic set de informații care ajută utilizatorii să utilizeze setările optime pentru a conserva cât mai multă baterie. Sfaturi precum activarea Low Power Mode, închiderea datelor și reducerea luminozității ecranului sunt folositoare, dar sunt și de un elementar bun simț dacă este nevoie de economisirea a cât mai multă baterie la telefon pe vârf de munte. De asemenea, sunt extrem de folositoare și butoanele care permit apelarea rapidă a salvamontiștilor, sau numărul de urgență 112.

Pe scurt, aplicația este extrem de folositoare pentru făcut călătorii dese în Bucegi. Numărul de opțiuni este redus, dar esențial în caz de urgență. De asemenea, sfaturile pentru economisirea bateriei sunt excelente, mai ales dacă utilizatorii nu știu exact ce funcții anume trebuiesc închise în caz de urgență. Din păcate limitarea aplicației doar pe zona Parcului Natural Bucegi va putea dezamăgi multă lume care își face traseele în alți munți din România, dar putem spera că acoperirea traseelor și din alte zone din țară va putea fi disponibilă cât de curând.