Viitorul securității nu stă în amprentele de la degete

de: Bogdan Cristea
20 04. 2016

Conform unor studii recente, amprentele cerebrale ar putea fi cele mai sigure măsuri de siguranță.

Amprentele standard și parolele oferă un nivel ridicat de securitate, dar în situațiile cele mai importante, atunci când o singură eroare ar putea duce la o catastrofă, este nevoie de o măsură de siguranță care să nu dea greș vreodată. Soluția, după cum scriu cei de la Wired, ar putea fi ceea ce americanii numesc ”brainprints” (noi am preferat să le numim ”amprente cerebrale”), cu ajutorul cărora un om poate fi identificat cu o acuratețe de 100%.

Din câte se pare, o echipă de cercetători de la Universitatea Binghamton din Statele Unite ar fi prezentat 500 de imagini diferite unui grup de 50 de persoane. Imaginile afișau elemente precum o felie de pizza sau o barcă, dar și celebrități, precum Anne Hathaway. Cu ajutorul amprentelor cerebrale, cercetătorii au fost capabili să identifice fiecare persoană pentru fiecare dintre cele 500 de imagini.

Desigur, cercetătorii înregistraseră în prealabil amprentele cerebrale. Procesul de colectare a amprentelor se desfășura în modul următor: fiecare dintre participanții la experiment se uita la o imagine în timp ce era conectat la un electroencefalograf. Aparatul respectiv înregistra activitatea din creier, declanșată ca răspuns la stimul, și o stoca drept parola. Astfel, în situațiile în care era nevoie de confirmarea identității, utilizatorul era nevoit să se uite la imagine din nou în timp ce era legat de aparat, iar acesta din urmă compara rezultatul cu cel folosit drept parolă.

Un mare avantaj ar fi faptul că amprentele cerebrale ar putea fi schimbate în cazul în care sunt compromise. După cum au declarat chiar și cei din cadrul proiectului, în cazul în care sunt furate, ele pot fi reciclate foarte ușor. Nu același lucru poate fi spus despre amprentele folosite în ziua de azi, care odată ce sunt furate, dau naștere unor situații extrem de dificile. Desigur, având în vedere faptul că nu reprezintă o măsură extrem de rapidă, amprentele digitale ar urma să fie folosite doar în locații extrem de important, precum Pentagonul.