Alcoolul și antidepresivele cu acțiune rapidă funcționează similar

de: George Stanciu
29 09. 2016

Câteva pahare pot avea aceleași efecte ca antidepresivele cu acțiune rapidă, medicamentele și alcoolul fiind asemănătoare din punct de vedere biochimic.

Încă de la început, însă, trebuie să vă avertizăm că nici studiul, dar nici noi NU încurajăm consumul de alcool în astfel de condiții. Studiul a fost publicat recent în jurnalul Nature Communications, iar cercetătorii arată că alcoolul produce aceleași modificări neurale și moleculare ca medicamentele ce sunt folosite ca antidepresive cu acțiune rapidă.

”Deoarece există un nivel mare de comorbiditate între depresie și alcoolism, există ipoteza deja recunoscută a auto-medicației, ce sugerează că persoanele ce suferă de depresie se vor baza pe alcool pentru a își ameliora problema”, afirmă liderul echipei de cercetare, Kimberly Raab-Graham de la Wake Forest School of Medicine.

”Există un nivel de pericol când vorbim despre auto-medicația cu alcool”, afirmă Raab-Graham. ”Este o linie foarte fină între util și dăunător, iar la un moment dat, folosirea alcoolului se transformă în dependență”.

Studiul a fost efectuat pe un animal, iar echipa a descoperit că o singură doză de alcool ce produce starea de ebrietate (ce blochează receptorii NMDA, asociați memoriei și învățatului), lucrează în conjuncție cu proteina FMRP pentru a transforma un acid numit GABA dintr-un inhibitor într-un stimulant al activității neurale. De asemenea, echipa a descoperit că aceste schimbări biochimice au rezultat în dispariția efectelor depresiei pentru cel puțin 24 de ore.

Studiul a demonstrat că alcoolul urmează aceeași cale biochimica precum antidepresivele cu acțiune rapidă, producând la animale efecte comportamentale asemănătoare cu cele întâlnite la oameni. În ultimii ani, s-a dovedit că doze de antidepresive rapide, precum ketamina, sunt capabile să amelioreze simptomele depresiei în câteva ore, iar efectele durează până la două săptămâni, chiar și în cazul indivizilor ce au toleranță la antidepresivele clasice, transmite sciencedaily.com.

”Cercetări suplimentare sunt necesare în zona aceasta, dar ce am descoperit până acum arată o bază biologică față de instinctul uman de a se auto-medica”, afirmă Raab-Graham. ”De asemenea, am remarcat că există un mecanism molecular ce poate aduce contribuții critice la comorbiditatea ce apare între alcoolism și depresie.”