Acestea sunt cele mai avansate microcipuri din lume folosite de NASA

de: Horia Despa
01 02. 2016

NASA are o caracteristică unică în lume: nu are nicio problemă să fie folosită drept platformă de testare pentru cele mai avansate tehnologii din lume, totul pe bani grei. Iar noile microcipuri, aparent, nu fac nici o excepție.

Acum o lună, am anunțat cu un oarecare entuziasm apariția primului cip optic, sau cum spun americanii, cip fotonic. Pe lângă faptul că este de 15 ori mai rapid decât un cip pe bază de tranzistori de siliciu și cupru, cipurile optice se folosesc de fibra optică și fotoni pentru a oferi performanțe nemaiîntâlnite.

Ei bine, NASA a fost de acord să se ofere drept platformă de testare a acestor noi cipuri, anunțând ca acestea vor fi instalate într-un modem fotonic, care va fi folosit în interiorul unui satelit pentru testarea comunicațiilor pe bază de laser între Pământ și navele spațiale din orbita joasă a planetei.

Numit LCRD sau Laser Communications Relay Demonstration (Demonstrația Aparatului de Comunicație prin Laser), acest sistem urmează să fie lansat în mod oficial la doi ani după ce testele se vor termina, probabil cu succes. Prin intermediul acestui sistem, comunicațiile vor ajunge în spațiu prin raze laser (aka fotoni) accelerând altfel viteza cu care un semnal audio/video ajunge la un receptor, comparat cu clasicele unde radio. Oferind o lățime de bandă de la 10 până la 100 de ori mai mare decât cea existentă în acest moment, noul sistem de comunicații va fi implementat de NASA până în 2020.

Lățimea de bandă va permite nu doar comunicații mult mai rapide și de o calitate mărită, dar va schimba și felul în care transmitem informații media în spațiu. Asta ar insemna că, de acum înainte, vom putea vedea filmulețe întregi transmise de pe Marte live, și nu doar fotografii ocazionale. Cum echipamentul e cam cât două prăjitoare de pâine puse împreună, asta ar însemna că tehnologia aceasta ar putea fi implementată și pe sateliți sau sonde spațiale. Imaginați-vă cum vor arăta primele poze, sau filmări HD, transmise din apropierea lui Jupiter sau Europa.