Aceste proprietăți ale grafenului vor îmbunătăți radical camerele viitorului

de: Horia Despa
01 02. 2016

Cursa miniaturizării lasă în urmă vechea sticlă, noi materiale exotice precum grafenul tinzând să-i preia locul în capacitatea de a oferi imagini mult mai clare și având mărimi infinit mai mici.

Grafenul poate fi considerat cu ușurință drept materialul de bază al secolului XXI. Acesta este prezent în experimente actuale, ce aparțin unui număr larg de industrii. De la microcipuri la cabluri, de la baterii la monitoare, grafenul este noul ”aur” în materie de flexibilitate, conductivitate dar și datorită capacității sale unice de a-și păstra proprietățile atunci când este redus la mărimi extrem de mici.

O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnologică din Swinburne a reușit să construiască o microlentilă de la grafen la mărimea unei miliardime de metru. Această lentilă poate surprinde imagini mult mai clare decât clasica sticlă atunci când este îndreptată către bacterii, de exemplu. Descoperirea deschide drumul către noi lentile pentru telefoane, nanosateliți, observatoare și alte obiecte din industria de supraveghere.

Unul dintre altele mari avantaje ale grafenului este că microlentila poate trece de limita difracției, fără să ceară costuri prea mari pentru fabricanții de lentile exotice. Așa încât claritatea unei imagini să treacă de o anumită limită, vorbim de imagini care în cele mai perfecte condiții n-ar putea trece de 560 de perechi de linii pe milimetru la o apertură de f 2.8, lentilele trebuie fie să fie construite dintr-un material extrem de prețios precum aurul, sau să fie modificate prin metode de fabricație extrem de costisitoare.

Noua lentilă descoperită de oamenii de știință de la Universitatea din Swinbourne este făcută din oxid de grafen. Aceasta este de 300 de ori mai subțire decât o foaie de hârtie și cântărește un microgram. Oxidul de grafen a fost mai întâi pulverizat pe o suprafață specială, iar apoi cercurile concentrice au fost imprimate cu ajutorul laserului pe suprafața oxidului.

Se pare că noul material poate vedea obiecte de mărimi de 200 de nanometri și poate vedea chiar și în infraroșu. Pentru că trece de limita difracției, lentilele permit să focuseze pe obiecte ce emit jumate din frecvența undelor de lumină.