Acest videoclip le dă halucinații oamenilor sănătoși, fără niciun stimulent

de: Andrada Bonea
17 10. 2016

Oamenii de știință au descoperit o metodă prin care le pot da halucinații oamenilor sănătoși, fără droguri sau alte stimulente.

Este vorba despre clipul de mai sus, care face pe toată lumea să vadă același lucru: pete gri mișcătoare. Scopul cercetătorilor este de a identifica direct cauza halucinaţiilor şi modurile în care pot fi tratate, mai ales în cazul persoanelor care suferă de Parkinson.

Halucinaţiile sunt asociate cu bolile psihice, în general, dar foarte multe persoane se pot confrunta cu acestea, mai ales în cazul lipsei somnului, atunci când consumă droguri sau când suferă de migrene. De asemenea, halucinaţiile pot avea legătură cu boala Parkinson, care „sabotează” funcția vizuală. Nu a putut fi găsită o explicație concludentă până acum, din cauză că cercetătorii au nevoie de un grup mare de persoane care se confruntă cu exact aceeaşi halucinaţie, provocată de același stimul, potrivit Science Alert.

O echipă de oameni de știință de la University of New South Wales din Australia a luat un truc de halucinaţie vechi, care folosește lumini intermitente, și l-a dezvoltat. În trecut, aceste lumini intermitente cauzau diferite tipuri de halucinaţii oamenilor. Aceștia vedeau diferite culori şi forme, deși era greu de stabilit modul în care apar. Însă, acest test foloseşte o lumină albă care pâlpâie pe un fundal negru şi a creat aceeași halucinație în cazul a 100 de studenți fără probleme de sănătate: petele gri/negre despre care vă vorbeam mai sus.

Deși nu e garantat că efectul apare în cazul tuturor celor care vizualizează clipul, după câteva secunde, ar trebui să vezi petele care se rotesc în jurul cercului negru. Prin intermediul acestui videoclip, cercetătorii măsurat puterea halucinaţiilor, prin plasarea unui al doilea cerc marcat cu pete gri permanente înăuntru. Ulterior, participanţii sunt întrebaţi dacă cel pe care îl văd în halucinaţiile lor este mai închis sau mai deschis decât cel real. Următorul pas este acela în care, cu toate că este folosită aceeaşi tehnică, luminile intermitente sunt alternate fie spre ochiul drept, fie spre cel stâng. Rezultatul acestui experiment a arătat că halucinaţiile apar la nivelul cortexului vizual, regiunea care procesează datele vizuale.