Acest dispozitiv le permite persoanelor cu deficiențe auditive să „audă” cu pielea

de: Andrada Bonea
01 10. 2016

Un dispozitiv creat de un expert în neuroștiințe ar putea fi o rază de speranță pentru persoanele cu probleme de auz.

Numele său este David Eagleman și, împreună cu Scott Novich de la Baylor College of Medicine, a creat VEST (Versatile Extra-Sensory Transducer). Sistemul este purtat exact cum sugerează și numele, adică precum o vestă. Prin 32 de motoare mici, traduce undele sonore în vibrații pe care le simți pe spate. Eagleman spune că, grație VEST, oamenii nu ar mai fi limitați de propriile corpuri sau simțuri. Iată cum funcționează:

Întâi, un computer sau un smartphone înregistrează sunetele din împrejurimi și le transformă într-un set de frecvențe specifice. Fiecare bandă de frecvență activează unul dintre cele 32 de motoare din VEST, prin Bluetooth. După timp și multă practică, creierul uman învață să interpreteze automat seria de vibrații ca și cum ar fi sunete. În primă fază, vibrațiile nu vor fi diferite între ele, dar după un timp, corpul uman va învăța să le distingă și să le asocieze cu cuvintele corespunzătoare. Dezvoltatorii spun că sistemul se poate dovedi la fel de util precum urechea umană.

Deocamdată, Eagleman a antrenat oamenii cu deficiențe auditive să recunoască cuvinte individuale cu ajutorul VEST. Urmează să îi învețe să înțeleagă propoziții, apoi conversații întregi. Eagleman a observat că, cu cât este mai tânăr subiectul, cu atât interpretează vibrațiile VEST mai ușor. Motivul este același pentru care copiii învață mai repede lucruri noi: au creierele mai maleabile.

De asemenea, speranțele legate de VEST se extind dincolo de sfera persoanelor cu probleme de auz. Eagleman speră că va fi folosită în mai multe profesii care presupun interacțiunea cu medii complexe. Un astronaut ar putea să simtă condițiile de la bordul Stației Spațiale Internaționale, iar un pilot ar putea interpreta statusul unui avion prin vibrațiile VEST, potrivit PopSci.