Această companie susține că îți poate aduce înapoi animalul de companie decedat
Fundația de Cercetare Biotech Sooam din Coreea de Sud pretinde că poate să îți aducă înapoi animalul de companie după ce acesta încetează din viață.
În mod normal, compania e specializată în clonarea bovinelor și porcilor pentru cercetare medicale și conservarea raselor. Recent, a deschisși un serviciu prin care clonează câini. Încă din 2006, oamenii de știiță au clonat peste 800 de câini, iar printre doritori au fost prinți, celebrități, miliardari, stăpâni și agenții care vor să „dubleze” fie animale de companie de care s-au atașat foarte mult, fie animale foarte bine antrenate, folosite în misiuni speciale (de către polițiști, de exemplu).
Procesul începe cu așezarea câinelui decedat într-un frigider. La cinci zile după ce este livrat către fundație, o celulă matură poate fi recoltată și copiată. ADN-ul este transferat în materialul genetic al unui câine-donator. Embrionul obținut din acest proces este implantat, ulterior, într-o mamă-surogat. Două luni mai târziu, se va naște un cățel care are construcția genetică a animalului tău de companie decedat. Procedura ar costa 100.000 de dolari, potrivit Futurism.
Cel mai mediatizat proiect de acest tip la care a contribuit Sooam, împreună cu Bioarts International a fost reușita a cinci clone ale lui Trakr, un câine folosit în misiunile de salvare, care a găsit ultimul supraviețuitor al tragediei de la 11 septembrie 2001. De asemenea, compania a încheiat parteneriate cu centre și cercetători dedicați proiectelor ambițioase în segmentul clonării, dar discutabile din punct de vedere etic.
Hwang Woo-Suk, fondatorul Sooam, are un trecut destul de problematic, ceea ce pune etica și morala companiei și mai mult sub semnul întrebării. În 2004 și 2005, acesta a pretins că a obținut celule stem din embrioni umani clonați. S-a descoperit, în nu foarte mult timp, că totul a fost o farsă. În 2009, a primit o sentință de doi ani de închisoare cu suspendare pentru încălcări ale normelor bioetice.