Windows 10 – Microsoft trece de la realitatea virtuală la holograme [LIVE]
Windows 10 a fost anunțat oficial în urmă cu câteva luni dar, în această seară, Microsoft va dezvălui pe larg noile funcționalități ale mult-așteptatului sistem de operare. Va fi Windows 10 revoluția la care sperăm?
Windows 10 – LIVE TEXT
19:01: A început evenimentul
”Este minunat că suntem din nou împreună, și să vorbim din nou despre Windows 10”, a declarat Terry Myerson. Acesta a explicat că Windows 10 este cel mai bun sistem Enterprise de până acum, cel mai bun sistem pentru familii, cel mai bun sistem pentru distracție. Clienții de Windows 7 și Windows 8 vor avea parte de o tranziție foarte ușoară, spune reprezentantul Microsoft.
Windows 10 va proteja cel mai bine datele utilizatorilor. ”Sistemul de securitate din Windows 10 ar fi prevenit atacurile care au ajuns în știri în ultima vreme”.
Windows 10 are susținere pentru plăcile de dezvoltare, astfel încât dispozitivele Internetului Tuturor Lucrurilor să se poată îmbogăți cu dispozitive pe bază de Windows.
Peste 1,7 milioane de utilizatori Windows Insider au instalat versiunea de preview pe un număr mare de dispozitive. Se pare că gigantul din Redmond chiar a început să asculte de feedback-ul primit de la testeri.
19:10 Prima funcție cu adevărat importantă
Scriam mai jos de faptul că utilizatorii de iOS își pot continua munca de pe tabletă, pe laptop. Acum și utilizatorii de Windows vor putea face același lucru.
S-au adus în discuție dispozitivele purtabile. S-a afișat o imagine cu o cască de realitate virtuală. Se zvonea că Microsoft pregătește așa ceva. Poate aflăm mai multe detalii mai târziu.
Windows 10 VA FI GRATUIT pentru utilizatorii de Windows 8.1, Windows Phone 8.1 și Windows 7, timp de un an de la lansare.
Prin Windows as a Service – noua platformă de dezvoltare – creatorii de aplicații vor putea face programe pentru toate dispozitivele care vor rula Windows 10.
Joe Belfiore a prezentat și cum va arăta Windows 10 pe dispozitive. Aflăm că meniul de Start se poate redimensiona pe tot ecranul. Setările și Control Panel au fost puse în același loc. Prin Cotinuum, modul de interacțiune dintre modul de laptop și cel de tabletă (pentru hibride) va fi optimizat pentru fiecare tip de interacțiune în parte. Mai mult, atât aplicațiile cât și programele pot fi acționate la fel în modul tabletă.
Cortana a primit și ea îmbunătățiri. Joe Belfiore poate purta discuții naturale cu asistentul virtual Cortana. Inteligența artificială este incredibilă. Amintește de cea din filmul Her. Cortana ajunge și pe Windows 10, în versiunea de desktop. Bara de căutare de lângă butonul de Start va fi ”casa” Cortanei pe Windows 10. Utilizatorul poate căuta în scris sau poate vorbi cu PC-ul. Belfiore a întrebat-o dacă va avea nevoie de o jachetă mâine. Răspunsul îl vedeți mai jos.
Cei de la Microsoft s-au gândit și la partea de confidențialitate, astfel încât utilizatorii să poate seta exact ce știe Cortana despre ei. Pot adăuga noi interese pe care asistenta virtuală să le urmărească sau pot șterge anumite informații sensibile, dintr-un tab numit Notebook.
19:36 Urmează discuția despre smartphone-uri și tablete mici
Demonstrația pe telefoane începe cu un Lumia 1520. Aspectul versiunii de mobil este foarte similar cu cel al versiunii de desktop. Utilizatorii vor putea schimba imaginea din spatele iconițelor. Rubrica de setări este la fel ca cea de pe tablete sau laptopuri.
Skype și alte aplicații de VoIP sau mesagerie instant vor fi integrate în centrul de SMS-uri. Astfel, utilizatorii vor putea răspunde cu un mesaj pe Skype la un SMS.
Va exista o familie de aplicații universale – acestea vor rula atât pe smartphone-uri și tablete, cât și pe laptopuri și desktopuri. Toate funcționalitățile Office de pe versiunea de desktop vor fi disponibile pe toate dispozitivele Microsoft.
Cei de la Microsoft s-au gândit și la aplicațiile de email. Outlook primește un look nou și funcții noi, împrumute de la Google. Dai la stânga cu degetul pe un mail, se șterge, dai la dreapta, îl marchezi drept important.
One Drive este mult mai integrat pe toate dispozitivele cu Windows. Toate fotografiile se sincronizează automat și se stochează local pe dispozitive. Faci o poză cu telefonul, aceasta este încărcată în One Drive și în PC. Încă o funcție împrumutată de la Google: fotografiile duse în One Drive sunt îmbunătățite automat, la fel ca în cazul Google Plus. În plus, aplicația de fotografie creează automat albume și utilizează cele mai bune fotografii din albumul respectiv pentru a-l ilustra și pentru a-l pregăti pentru a fi partajat.
Există o aplicație nouă pentru contacte, dar și una nouă pentru muzică – ai un album nou pe PC, se încarcă, prin One Drive, apoi în telefon. Cortana te poate ajuta acum să-ți amintești unde ți-ai parcat mașina.
20:00 Începe discuția despre browserul Spartan
Zvonurile legate de Spartan s-au adeverit. Utilizatorii vor putea lua notițe direct peste paginile web. Notițele se iau fie cu degetul/stylusul, fie cu tastatura și mouse-ul. Pagina înghețată și poate fi trimisă prin One Note, sau pe Facebook sau alte rețele.
Conținutul unei pagini poate fi salvat local. Practic, Windows 10 elimină nevoia aplicațiilor de genul Pocket. Ești în avion și vrei să citești un articol? Îl ai stocat offline, în telefon.
Cortana va fi foarte integrată în browserul Cortana. De exemplu, dacă intri pe pagina unui restaurant, în dreapta paginii apar informații utile: locul pe hartă, meniul, orele de funcționare, dar și ingredientele folosite în felurile de mâncare.
20:10 Începe discuția despre Xbox One
Aplicația Xbox de pe Windows 10 va avea un rol mult mai important pentru gameri. Acolo, utilizatorii vor găsi toți prietenii de pe Xbox. Utilizatorii vor putea discuta de pe PC cu utilizatorii de pe console. În plus, utilizatorii de Windows 10 vor putea vedea toate clipurile video de pe Xbox Live și vor putea lăsa comentarii. Mai mult, cei care se joacă pe PC vor putea înregistra și ei clipuri de gameplay. Combinația de taste va fi Windows + G și vor putea înregistra toate momentele importante. Software-ul va înregistra cu 30 de secunde înainte ca funcția să fie pornită.
A fost anunțat și Direct X 12. Jocurile vor rula cu 50% mai bine pe același sistem cu Direct X 12 decât cu Direct X 11.
Jucătorii de pe PC și cei de pe Xbox One vor putea juca împreună același joc. Acest lucru a fost demonstrat în jocul Fable. În plus Windows 10 va permite streaming-ul tuturor jocurilor de pe Xbox One pe orice dispozitiv cu Windows din casă! Consola va putea fi închisă de pe orice dispozitv, ca să nu mai fie nevoie să te ridici să o stingi după ce ai terminat de jucat pe PC.
Microsoft Surface Hub este un AIO cu ecran de 84 inch și rezoluție 4K. Această tabletă este dotată cu o multitudine de senzori. Poate fi folosită pe post de tablă inteligentă. Este un dispozitiv destinat designerilor sau inginerilor, cu siguranță nu este pentru utilizatorii casnici.
Windows Holographic este o nouă tehnologie de la Microsoft. Îmbină tehnologia de realitate virtuală cu cea de realitate augmentată. Ochelarii HoloLens proiectează holograme deasupra obiectelor cu care interacționăm în fiecare zi. Ochelarii rulează Windows 10 și pot rula orice aplicație pentru Windows. Lentilele HD sunt transparente și proiectează imaginile în fața ochilor noștri. Au un procesor, o placă grafică, dar și un procesor holografic, capabil să cartografieze spațiul și obiectele la care se uită utilizatorul. Funcționează fără PC și te lasă să interacționezi cu orice, de la jocuri, până la modele 3D.
Cu toate că detaliile pe care le-am aflat până acum (fie din surse oficiale, fie din zvonuri) par să indice că, într-adevăr, Windows 10 este sistemul la care au visat toții fanii Microsoft, rămâne de văzut dacă gigantul din Redmon a reușit să ”ghicească” ce vrea cu adevărat piața.
În această seară, la ora 19.00, în cadrul unui eveniment special (pe care noi îl vom ”stima” în format live text, în acest articol), Windows 10 va fi detaliat și, cel mai probabil, va fi lansată o nouă versiune de preview pentru dezvoltatori.
În cazul în care nu ați urmărit subiectul până acum, dar folosiți un computer sau orice alt dispozitiv cu Windows, puteți citi mai jos motivele pentru care ar trebui să fiți entuziasmați de noua versiune. Totuși, înainte de asta, să lămurim ceva, mai exact…
Windows 10 sau Windows 9?
Dacă folosiți un dispozitiv cu Windows 8 și până acum aveați impresia că aceasta este cea mai nouă versiune de Windows (lăsând la o parte actualizarea la 8.1), să știți că nu vă înșelați. Cu toate că, după 8 urmează 9, cei de la Microsoft au avut un motiv foarte bun să sară cifra 9 din numărătoare. Gigantul din Redmon nu a făcut asta pentru a deruta pe toată lumea ci, se pare, pentru a deruta mai puțin programele care vor rula pe noul sistem de operare, mai precis programele deja create pentru Windows și care ar putea să nu funcționeze bine. Mai precis, Windows 95 și Windows 98 au nume care încep cu „9“, iar asta a dus la Windows 10.
Windows 10, revenirea la Start?
Poate cea mai criticată decizie a Microsoft privind Windows 8 a fost eliminarea butonului de Start. Acesta a fost adus înapoi, mai mult sau mai puțin, cu update-ul la Windows 8.1, dar odată cu Windows 10 acesta va deveni mai familiar, dar și mai util.
Mai exact, noul meniu de Start va combina interfața clasică, folosită până la Windows 7, cu sistemul de tile-uri implementat odată cu Windows 8. Aceasta este funcționalitatea pe care utilizatorii de rând o așteaptă cel mai mult.
Windows 10, revoluția de pe birou, din geantă și din buzunar
În prezentarea de pe 30 septembrie, am aflat că Windows 10 va fi software-ul care să unească ecosistemele de desktop și tabletă cu cele de smartphone sau consolă. Pe scurt, Windows 10 va rula pe toate dispozitivele companiei, dacă veți dori, de la calculatoare la telefoane.
Dacă cei de la Apple se laudă cu faptul că poți continua mailurile începute pe iPhone pe Mac, utilizatorii de Windows se vor putea lăuda cu faptul că orice aplicație care rulează pe smartphone va rula și pe desktop și pe tabletă și, posibil, pe consola Xbox.
Decizia Microsoft de a aborda lucrurile în acest fel este, cu siguranță, benefică pentru utilizatori, dar ar putea fi foarte benefică pentru ecosistem. Practic, dezvoltatorii nu vor mai trebui să programeze aplicații în trei limbaje diferite, ci vor avea un singur standard care, cu foarte mici modificări, va rula pe toate platformele. Asta ar putea însemna că numărul aplicațiilor ar putea crește foarte rapid și că din ce în ce mai multe persoane vor fi atrase să renunțe la iOS/Android/Mac OS în favoarea Windows.
Cu toate că, în septembrie, reprezentanții companiei nu au dat detalii despre Windows 10 mobile (versiunea de Windows 10 care va rula pe tablete și smartphone-uri), cu siguranță acum vom ști mai multe detalii oficiale.
Windows 10, sfârșitul războiului dintre consolă și PC?
Consola de jocuri Xbox One va primi și noul sistem de operare, așa că nu poți să te întrebi cum s-ar putea schimba definiția gamingului. În primul rând, după cum spuneam mai sus, posibilitatea de a rula orice aplicație pe orice platformă înseamnă că și unele jocuri disponibile pentru smartphone sau tabletă va putea fi oricând reluat pe ecranul mare din sufragerie.
Microsoft ar putea, în sfârșit, să găsească rețeta perfectă pentru creatorii de jocuri indie, care ar avea o expunere mai mare dacă un magazin special pentru jocuri ar putea fi disponibil atât utilizatorilor de dispozitive mobile, cât și celor de PC-uri sau console.
Mai mult, prin acest concept de cross-platform, gamerii de pe PC-uri ar putea juca pe aceleași servere cu cei de pe Xbox One și toată lumea s-ar împușca fericită până la adânci bătrâneți.
Toate aceste lucruri de mai sus sunt speculații, însă sperăm să vedem mai multe detalii în această seară.
Adio Internet Explorer, bun-venit Spartan?
Nu se poate să nu fi auzit deja de Spartan, noul browser care va fi integrat în Windows 10. Acesta urmează să fie integrat foarte bine cu asistentul vocal Cortana și va avea un design nou, dar și alte funcții, precum posibilitatea de a-l controla foarte ușor cu un stylus și de a partaja notițe. Vorbind despre Cortana trebuie menționat faptul că utilizatorii vor putea face rezervări la restaurante, sau achiziții de bilete de avion, de exemplu, numai prin ajutorul comenzilor vocale.
Pentru că Spartan va avea o importantă componentă cross-platform, se pare că Microsoft lucrează la acest program ca la unul stand alone, pe care îl veţi putea rula pe tablete, smartphone-uri şi PC-uri. Utilizatorii de Windows Phone, mai ales, vor putea să-şi instaleze acest browser din Windows Store, rămânând ca acesta să se actualizeze singur când va fi cazul.
Internet Explorer nu va dispărea din Windows 10, ci va fi păstrat de dragul compatibilității.
Evenimentul poate fi urmărit live și în format video, aici.