Wikipedia, cea mai populară platformă de șantaj și publicitate

de: Octavian Palade
01 09. 2015

Wikipedia este cea mai folosită sursă de inspirație când vine vorba de referate și locul în care cu toții ajungem atunci când căutăm informații despre vreo personalitate, țară sau companie. Totuși, un nou raport făcut disponibil de către Wikipedia ne arată de ce nu îți poți pune toată încrederea în articolele de pe site.

Wikipedia este un serviciu gratuit al cărui conținut este gestionat și creat exclusiv de către voluntari. Practic, orice persoană poate aduce modificări articolelor, iar aceste modificări pot fi vizibile până când se face o altă revizuire.

Cel mai bun și mai apropiat exemplu în acest sens este pagina premierului Victor Ponta, care pe parcursul mandatului a suferit numeroase modificări. La un moment dat, o persoană a modificat numele primului ministru în ”Victor Viorel Copy Ponta”, iar în altă situație, cineva i-a trecut la funcție ”professional eye-roller”.

Cu toate că aceste exemple arată doar situații în care miza a fost umorul, în alte cazuri, utilizatorii au făcut modificări unor pagini cu scopul de a face bani. Versiunea în limba engleză a platformei tocmai s-a eliberat de 381 utilizatori care primeau bani de la companii pentru a modifica diverse articole astfel încât să le pună într-o lumină mai bună.

Editorii Wikipedia au șters și 200 de articole create de unii dintre utilizatorii menționați mai sus, articole de natură promoțională, legate de diverse afaceri, oameni de afaceri sau artiști. Wikimedia Foundation, compania care deține Wikipedia, a arătat, într-o postare pe blog, că acele articole conțineau informații nelegitime, materiale ale căror surse nu puteau fi verificate, precum și lucruri care încălcau legile drepturilor de autor.

Nu este prima dată când Wikipedia descoperă astfel de conturi, numite ”sockpuppet”. În 2013, Fundația a descoperit că o firmă de consultanță din SUA crease, editase și întreținuse mii de articole pentru clienți dispui să dea bani.

Interesant este și modul în care acționau aceste persoane. Totul începea cu articolele noi, cu tentă promoțională, create de diverși utilizatori. Editorii interziceau publicarea articolelor, până când un cont ”sockpuppet” începea să îl dezvolte suficient încât să nu mai pară o reclamă. După asta, administratorul contului nelegitim lua legătura cu persoana care l-a publicat inițial și cerea o sumă de bani pentru a publica articolul în prima lui formă. Dacă cele două persoane se înțelegeau, un al doilea cont ”sockpuppet” venea și valida articolul, pentru ca acesta să poată rămâne publicat.

Șantajul intervine în momentul în care persoana care a plătit este contactată din nou pentru a i se cere o sumă lunară (30 de dolari). Această o sumă lunară garanta că articolul nu va fi vandalizat și va rămâne online cât timp plătitorul… plătește.

Pentru a evita astfel de situații pe viitor, toți editorii Wikipedia trebuie să spună unde lucrează, ce clienți au sau dacă au legături cu persoane sau entități care i-ar putea plăti pentru a modifica articole.