WiFi-ul, noul asistent medical: Cum îți poate monitoriza sănătatea

de: Andrada Bonea
23 04. 2015

Pentru a răspunde preocupării din ce în ce mai mari pentru sănătate, marile companii lansează dispozitive purtabile și dezvoltă tehnologii complexe. Una dintre cele mai promițătoare este ResearchKit, anunțată recent de Apple.

Datorită impactului mare pe care ResearchKit îl poate avea asupra cercetărilor medicale, ar putea deveni rapid cel mai util serviciu lansat vreodată de Apple.Totuși, acest lucru nu descurajează competitorii. O echipă de cercetători MIT vrea să creeze un sistem prin care WiFi-ul să poată monitoriza pulsul și respirația, fără alte gadgeturi necesare, notează Popular Science.

Sistemul se numește Vital-Radio și funcționează similar unui radar. Routerul WiFi emite un semnal puternic, iar sistemul folosește un algoritm capabil să facă distincție atât între oameni și obiecte, cât și între organele corpului uman. Poate monitoriza pulsațiile gâtului și bătăile inimii pentru a stabili ritmul cardiac, cât și inspirația și respirația. Totuși, tehnologia nu este încă perfectă. Este precisă în cazul activităților sedentare, dar nu oferă informații tocmai corecte în timpul activităților fizice, chiar dacă acestea sunt simple.

Perfecționarea sistemului l-ar putea face foarte util, de exemplu, pentru monitorizarea somnului bebelușilor, semnelor vitale ale pacienților internați sau chiar pentru oamenii aflați în propriile locuințe, modificând ambientul pentru a crește confortul acestora.