Adevărul despre vitezele internetului mobil în România: cât promit operatorii și cât îți dau

de: Andrada Bonea
08 07. 2015

Nu ne putem plânge de viteza de internet în România, pentru că stăm mult mai bine decât alte țări la acest capitol. Totuși, un raport oficial ne arată că vitezele promise de operatori sunt puțin mai mari decât în realitate.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix și mobil în România, pe baza testelor efectuate de utilizatori și a ofertelor introduse de operatori în aplicație.

Rezultatele ar putea fi surprinzătoare, întrucât unii operatori stau mult mai bine decât te-ai aștepta față de concurență, iar alții, în ciuda faptului că au licență 4G, nu furnizează servicii pe măsură și ar trebui să investească mai mult în infrastructură.

În primele șase luni ale anului, Netograf, aplicația pentru testarea și monitorizarea calității serviciului de internet, arată că Orange România oferă 34,15 Mbps în interior și 52,81 Mbps în exterior, RCS & RDS oferă 2,71 Mbps indoor și 2,66 Mbps outdoor, Telekom România Mobile Communications furnizează 9,62 Mbps indoor și 9,18 Mbps outdoor, iar Vodafone România îți oferă 16,94 Mbps indoor și 27,80 Mbps outdoor.

În ceea ce privește internetul fix, principalii furnizori au oferit viteze medii reale de download după cum urmează: Digital Cable Systems oferă 47,96 Mbps fir și 26,52 Mbps wireless, Nextgen Communications vine cu 63,83 Mbps fir și 34,61 Mbps wireless, RCS & RDS furnizează 95,21 Mbps fir și 42,43 Mbps wireless, Telekom România Communications oferă 29,34 Mbps fir și 15,36 Mbps wireless și UPC Romania asigură 49,52 Mbps fir și 28,62 wireless.

[related]

Pe Netograf, este suficient ca utilizatorii să selecteze din aplicație tipul de ofertă de care beneficiază și să aleagă modalitatea de acces, wireless sau fir în cazul internetului fix și indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test durează aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obținute pot fi analizate și comparate în contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului “Informații suplimentare”.

Rezultatul testului poate fi influențat de o serie de factori, astfel încât, pentru obținerea unor rezultate corecte, înainte de începerea testului, este bine ca utilizatorii să urmeze instrucțiunile din secțiunea “Recomandări” disponibilă pe site-ul web al aplicației.