Un studiu despre Pământ stabilește o nouă vârstă pentru câmpul magnetic

de: Răzvan Băltărețu
01 08. 2015

Odată cu dezvoltare tehnologiei s-au dezvoltat și modalitățile prin care pot fi testate vechi teorii științifice. Același este cazul și cu măsurarea vârstei câmpului magnetic al Pământului. Un studiu recent îl dă mai „bătrân” decât se crezuse.

Pământul nu are un scut solid contra radiațiilor sau meteoriților, dar câmpul magnetic și atmosfera își fac treaba bine. Despre cel dintâi se știe că protejează planeta contra vânturilor solare şi a fluxurilor de particule electrice provenind de la Soare, care au capacitatea să distrugă viața de pe Terra. Până acum, vârsta câmpului magnetic era estimată la 3,5 miliarde de ani, dar studiul recent dovedește că era eronată.

Cercetării au ținut seama, în estimarea vârstei câmpului magnetic, de faptul că acesta ar fi apărut la un miliard de ani după ce s-a format Pământul. Totuși, acesta se pare că are 4,2 miliarde de ani și noul studiu demonstrează că Terra a fost protejată de câmpul magnetic la foarte scurt timp după ce s-a format ca planetă, scrie Mediafax. „Vânturile solare erau mult mai intense în urmă cu patru miliarde de ani”, a spus profesorul John Tarduno, geofizician la Universitatea Rochester și coautor al studiului.

„Capacitatea de eroziune a acestuia era probabil de 10 ori mai puternică decât în zilele noastre. Fără acest scut magnetic, exista o probabilitate uriaşă ca Terra să rămână fără atmosferă şi fără apă”, a mai spus Tarduno. Studiul s-a concentrat pe un mineral numit magnetit, conţinut în străvechi cristale de zirconiu din regiunea Jack Hills din Australia. Magnetitul păstrează în interiorul său un fel de înregistrări ale intensităţii câmpului magnetic din momentul în care mineralul respectiv a fost prins în zirconiu.

Cercetătorii au examinat magnetitul din cristale de zirconiu măsurând între o zecime şi două zecimi de milimetru şi care datau dintr-o perioadă cuprinsă între 3,2 miliarde de ani şi 4,2 miliarde de ani. Ei au ajuns astfel la concluzia că Terra a avut în jurul ei în toată acea perioadă un câmp magnetic. Alături de Pământ, doar  Mercur mai deţine un câmp magnetic. Marte a avut un câmp magnetic, dar a dispărut în urmă cu patru miliarde de ani.