Românul care a uluit NASA și a lui dronă care schimbă viața pe Stația Spațială Internațională

de: Andrada Bonea
03 08. 2015

NASA a organizat recent o competiție, în cadrul căreia participanților li s-a cerut să creeze o aplicație pentru mobil, un soft sau un echipament tehnic care ar putea contribui la misiunile de explorare a spațiului și la îmbunătățirea calității vieții pe Pământ.

Juriul „NASA International Space Apps Challenge” a selecționat proiectul echipei din Cipru, din care face parte și Adrian Cârlan, și alte cinci dintre cele 950 de proiecte din 135 de țări. Proiectul intitulat „ArachnoBeeA” și constă în construirea unei drone utilitare pentru o stație spațială, cu rolul de a transporta mărfuri, utilaje și echipamente. NASA a invitat echipa „ArachnoBeeA” la Centrul Spațial Kennedy din Florida (SUA) pentru a participa la lansarea rachetei Space-X, în luna septembrie 2015.

Potrivit Agerpres, Adrian Cârlan a explicat că Arachnobeea este „o dronă utilitară ce poate fi folosită de membrii echipajului de la bordul stației spațiale ISS”. „Designul fiind modular, poate fi adaptat oricăror condiții de lucru. Astfel, în ambient presurizat se poate deplasa folosind cele patru rotoare (albina), iar în spațiile depresurizate cu ajutorul celor patru membre (păianjen). De aici și conceptul de dronă hibridă Păianjen-Albină”, a declarat el, precizând că, „pe lângă fuziunea de senzori, drona este echipată și cu un braț robotic, care poate fi modificat prin atașarea unor unelte diferite”.

„Ideea ne-a venit cu o zi înainte de competiție, după un brainstorming îndelungat. Având deja o experienţă de mulţi ani în construirea şi pilotarea de drone (cu aripa fixă şi multi-rotor), nu a trebuit decât să combin pasiunea cu utilul. Cu ajutorul colegilor de echipă – persoane ce au tot respectul meu pentru profesionalismul şi abilitățile foarte bine puse la punct – am reuşit să simulăm, proiectăm, fabricăm, programăm şi să ne prezentăm proiectul final în timp record”, a mai spus acesta. Interviul complet poate fi citit aici.