Un nou exemplu de succes: din sărăcia Indiei la șefia Google

de: Răzvan Băltărețu
16 08. 2015

De curând, Google a devenit altceva. Va intra sub cupola companiei Alphabet, condusă de fondatorii Google, iar directorul vechii companii devine Sundar Pichai. Este indian și este al treilea exemplu de succes în ultimele 18 luni.

În ultimii ani, Sundar Pichai, noul director executiv al Google, a crescut pas cu pas, crescând alături de el unele dintre produsele de succes ale companiei. Acum, în 2015, a devenit director peste cea mai activă companie din Internet și este al doilea indian care ajunge la cârma unei mari corporații, după Satya Nadella de la Microsoft. Nadella are 47 de ani, este la Microsoft de peste 20 de ani, a studiat ingineria electrică la Universitatea Mangalore şi ştiinţa calculatoarelor la Universitatea din Wisconsin.

Spre deosebire de Nadella, Pichai este mai tânăr, având 43 de ani, dar au în comun înțelegerea rapidă a Internetului și a noii ere: smartphone-ul. Acolo unde Microsoft a găsit cu greu adaptare, Nadella a transformat serviciile online în succese, așa cum Pichai a făcut cu Chrome OS și acum încearcă să facă din Android o platformă mai bună. Noul director Google a pornit însă din India și din sărăcie.

Pichai s-a născut în sudul Indiei, orașul Chennai, și acasă nu a avut televizor, iar primul telefon (cu disc) a ajuns în casă când el avea 12 ani. Acum, Pichai este unul dintre cei mai apreciați oameni din tehnologie datorită rolului sau în crearea browser-ului Chrome și dezvoltarea sistemului de operare Android. Mama lui a lucrat ca stenografă, iar tatăl ca inginer electrician. Locuia într-un apartament de două camere împreună cu părinții și fratele mai mic și toți patru călătoreau uneori cu scuterul albastru Lambretta al familiei, scrie HotNews.

Un pas esențial a fost când Sundar, excelând la învățătura, a reușit să fie admis la Institutul Indian de Tehnologie din Kharagpur. Apoi, în 1993 când a obținut o bursă la Universitatea Stanford, iar tatăl sau a încercat să obțină un împrumut de 1.000 de dolari pentru a-i plăti biletul de avion. Nu a reușit, iar atunci părintele a făcut un lucru riscant: a scos 1.000 de dolari din economiile familiei, echivalentul salariului său pe un an.  Până să se angajeze la Google, pe 1 aprilie 2004, Pichai a lucrat și la un producător de chip-uri din Silicon Valley: Applied Materials.

Sărăcia naște genii în industria tech

Nadella și Pichai sunt doar două exemple din India, dar un alt succes al ultimelor 18 luni este și Jan Koum, cofondatorul WhatsApp. Aplicația a fost cumpărată în 2014 cu 19 miliarde de dolari de către Facebook – bani împărțiți în cash, acțiuni. Povestea WhatsApp, se poate spune, este povestea lui Jan Koum, celălalt cofondator urmându-i și ajutându-i ideea.

El provine dintr-o familie săracă şi a emigrat din Ucraina comunistă, alături de mama şi bunica sa, la vârsta de 16 ani. A crescut într-un mediu în care telefoanele erau mereu ascultate şi colegii lui de clasă erau deseori interogaţi pentru că făceau glume pe seama politicienilor. Ajuns în America, Koum avea rareori bani să intre în legătura cu familia lui. Nu e de mirare că, la 31 de ani, după ce a părăsit postul de expert în securitate din cadrul gigantului Yahoo, Jan Koum avea să creeze un produs care să revoluţioneze şi să democratizeze comunicaţiile mobile.

Când a pus bazele WhatsApp, Koum s-a ghidat după trei reguli simple: serviciul său nu va avea reclame – lucru cu care fusese obişnuit de comunism, nu va stoca mesajele utilizatorilor pentru a nu le pune în pericol intimitatea şi va fi concentrat pe oferirea unei experienţe fiabile şi simple.

Pichai, Nadella, Koum sunt acum vedete, dar exemplele lor nu înseamnă că trebuie să fii neapărat sărac ca să reușești. Ajută însă să nu fii prea bine adaptat social sau financiar pentru a vedea problema și a găsi soluția.