Un meteor a provocat un spectacol de lumini deasupra României. Explicația științifică

de: Octavian Palade
07 01. 2015

În noaptea dintre 6 și 7 ianuarie, cerul României a fost brăzdat de lumini ciudate. Se pare că a fost vorba despre un meteor vizibil deasupra județelor Vrancea și Buzău. 

Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere ale unei case din Obrejița, Vrancea, iar imaginile au fost publicate pe site-ul bloggerului Cristi Dorombach (mai multe clipuri video găsiți aici: piticu.ro).

Mai multe persoane au relatat și un zgomot foarte puternic care a acompaniat luminile roșii și galbene și, potrivit adevarul.ro, mai multe persoane au sunat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău.

”S-a observat de către angajaţii dispeceratului ISU o lumină puternică roşie-gălbuie pe cer, urmată la 5 minute de un zgomot puternic. La puţin timp după ora 3, au fost recepţionate patru apeluri din localităţile Pârscov, Râmnicelu, Cernăteşti şi Beceni, care relatau acelaşi lucru. S-a luat legătura cu ROMATSA de la care am aflat că nu au fost înregistrate date despre acest fenomen şi nici zboruri, la acea oră”, a declarat  plt. Vasile Prahoveanu, de la ISU Buzău.

Un comentator susține că lumina a fost vizibilă chiar și în județul Ilfov, dar că în acea zonă nu s-a auzit nimic. ”Locuiesc în Bragadiru (Ilfov) și întâmplător m-am trezit în jurul orei 03.00. Astfel am văzut lumina care s-a produs la câteva minute după ora 03.00 (în două trepte de intensitate, aproximativ 2-3 secunde). Am localizat-o cumva în partea de Nord a cerului nopții. Nu a fost urmată de nici un fel de zgomot, chiar am fost foarte atent la acest detaliu și nu am auzit absolut nimic”, a explicat persoana respectivă.

Meteor, meteoroid sau meteorit?

Acești trei termeni pot deruta multe persoane, așa că vom încerca să vi-i explicăm, pentru a înțelege mai bine fenomenul. Un meteor, cunoscut și sub numele de stea căzătoare, este fenomenul produs de explozia unui meteoroid atunci când intră în contact cu atmosfera terestră.

Meteoroidul este o bucată mică de rocă spațială care apare ca urmare a coliziunii dintre asteroizi sau a dezintegrării cometelor. De cele mai multe ori, aceste resturi din spațiu se descompun în totalitate înainte să ajungă pe sol. Totuși, se întâmplă ca unele bucăți să lovească pământul, iar acele bucăți se numesc meteoriți.

Nu se știe deocamdată dacă meteoroidul care a pătruns noaptea trecută în atmosferă și care a explodat deasupra României a reușit să ajungă și pe sol.