Un antivirus pe Android este aproape inutil. Ce poți face?

de: Alexandru Puiu
05 11. 2015

Există multe soluții antivirus pe Android. Din păcate, cele mai multe sunt inutile în prevenirea și remedierea problemelor grave de securitate de pe platformă.

Având în vedere numărul foarte mare de aplicații antivirus pe Android apărute în ultimii ani în Google Play, este aproape imposibil să nu vă fi gândit dacă aveți și voi nevoie de unul. Am fost întrebat de multe ori cât de utile sunt astfel de aplicații și dacă fac minuni în remedierea vulnerabilităților grave care apar la fiecare câteva săptămâni pe platforma Google. În plus, mulți sunt curioși dacă aceleași unelte software terțe îi feresc de problemele care vin la pachet cu aplicațiile malițioase pe care le găsiți în diverse magazine virtuale diferite de cel al Google. Răspunsul simplu la toate aceste întrebări este nu, dar problema este semnificativ mai complicată decât atât. Ideal ar fi ca actualizările de securitate publicate de Google să ajungă într-un timp mult mai scurt la toate terminalele cu Android, dar acest lucru nu se va întâmpla probabil niciodată. În definitiv, deși vulnerabilități foarte grave precum Stagefright, afectează marea masă a smartphone-urilor și tabletelor cu Android, problema gravă ține de fragmentarea platformei.

Cum funcționează un antivirus pe Windows și nu funcționează pe Android?

Pentru a avea o imagine mai clară a funcționalității sau limitărilor unui antivirus pe Android, trebuie să aveți în vedere câteva particularități legate de aceste aplicații în general. Pe Windows, un antivirus se ancorează în sistemul de operare la nivel fundamental pentru a oferi un sistem de protecție în timp real. Astfel, înainte ca orice fișier să fie accesat, indiferent dacă este o poză sau un program descărcat de pe internet, este trecut prin modulul de scanare al antivirusului. Dacă se descoperă o infecție, antivirusul are permisiunile necesare pentru a acționa în funcție de gravitatea situației descoperite. În acest mod, poate șterge, dezinfecta sau trece în carantină un fișier periculos.

Un antivirus pe Android este semnificativ mai limitat decât pe Windows. Pentru că aplicațiile pe platforma Google funcționează într-un sandbox care le limitează să influențeze funcționarea altor programe, chiar dacă aveți malware pe telefon, un antivirus nu-l poate opri. Mai mult decât atât, dacă o aplicație malițioasă a exploatat o vulnerabilitate de securitate gravă pentru a câștiga drepturi de root, la momentul respectiv malware-ul are mai multe permisiuni decât antivirusul pe care probabil ați plătit bani. Până și faptul că la instalarea unei aplicații antivirus întâmpinați un ecran cu permisiuni, la fel ca în cazul oricărei alte aplicații, ar trebui să vă facă să realizați că nu este cu nimic mai specială decât Skype sau WhatsApp pentru sistemul de operare.

Ce poate să facă un antivirus pe Android pentru a-și justifica prezența?

Trecând peste limitarea dureroasă a unui antivirus pe Android detaliată mai sus, există totuși câteva lucruri pe care poate să le facă. Poate accesa o listă cu toate aplicațiile pe care le aveți instalate și poate compara fiecare nume de acolo cu numele de pe o listă de aplicații malițioase cunoscute ce este actualizată în mod constant. Atât. Aplicațiile efective, întregul sistem de fișiere al gadgetului vostru nu este scanat, iar procesele care rulează în fundal sunt imune la orice antivirus. Dacă terminalul vostru a fost compromis anterior, indiferent cât ați investit într-un antivirus, acela este inutil din acest punct de vedere.

Un antivirus pe Android vă poate scana memoria externă a unui telefon, microSD-ul și zona accesibilă de către utilizator din memoria internă în speranța că va detecta fișiere malițioase. Acest lucru se va întâmpla însă doar dacă v-ați făcut un obicei din a descărca și păstra fișiere de instalare de tip APK de pe magazine virtuale terțe. Astfel, vor fi identificate ca fiind periculoase. Sistemul de operare și zona în care sunt stocate aplicațiile instalate nu pot fi scanate sub nici o formă, cum s-ar întâmpla de altfel pe Windows.

Aceleași aplicații de securitate pe Android pot în schimb să vă monitorizeze traficul pe rețea. Pot preveni accesarea de pagini web malițioase și download-ul de programe potențial riscante. Dacă nu era evident din descriere, astfel de acțiuni vă vor consuma bateria semnificiativ mai repede, iar dacă aveți grijă pe ce pagini de internet intrați, cum ar trebui de altfel să faceți și pe PC, beneficiul nu justifică consecințele. Este posibil să vă entuziasmeze un antivirus pe Android care vă ajută să vă localizați telefonul, dar același lucru îl poate face Google Device Manager nativ, fără nici o aplicație terță.

Apropo, aveți deja un antivirus pe Android de la Google

Fără a fi foarte evident sau deranjant, pe smartphone-ul sau tableta voastră cu Android, există un sistem de protecție împotriva programelor malițioase. Dacă descărcați doar aplicații din Google Play, acelea sunt scanate în permanență pentru malware de către gigantul din Mountain View. În cazul în care Google găsește un program cu un comportament suspect sau malițios, îl elimină automat din magazinul virtual al companiei și vi-l poate șterge și de pe aparat, fără nici un fel de intervenție din partea voastră.

Problemele încep în momentul în care activați din setting instalarea de aplicații din surse necunoscute – Unknown Sources. Prin respectiva operațiune, câștigați posibilitatea de a instala diverse aplicații pe care le găsiți online. Chiar și acele circumstanțe însă, smartphone-ul vă va întreba dacă vă dați acordul pentru ca Google să le scaneze înaintea instalării. Dacă optați pentru această funcție, chiar și încercând să instalați o aplicație de pe un magazin de aplicații chinezesc, Android-ul vă va avertiza. Pentru a activa ulterior această opțiune, intrați în Google Settings din aplicații și bifați Verify Apps. Din acel moment, dispozitivul vostru este scanat în permanență de vulnerabilități de securitate, la fel și aplicațiile instalate, indiferent de sursă.

Aceste funcții de securitate fac parte din Google Play Services și, spre deosebire de un antivirus din Google Play, pot funcționa cu semnificativ mai multe permisiuni, chiar și la nivel de sistem. În plus antivirusul Google este actualizat în mod automat pentru a vă proteja găuri grave de securitate, fără să mai fie necesare actualizări pentru întregul sistem de operare.

În ceea ce privește scanarea traficului de internet și a pericolelor ascunse în paginile web pe care le accesați, atâta timp cât folosiți Google Chrome pe Android, nu aveți de ce să vă faceți griji. De ceva timp, versiunea de Android a popularului browser include Google Safe Browsing, o funcție introdusă prima oară în Chrome pentru desktop-uri. Datorită ei, veți fi avertizați dacă intrați pe o pagină de internet care vă pune securitatea terminalului în pericol sau vă expune la malware. De asemenea, vă previne în cazul în care vreți să instalați diverse aplicații malițioase de pe diverse website-uri.

Nu mai instalați un antivirus pe Android

Poate suna agresiv, dar prețul pe care îl plătiți pentru un antivirus pe Android sau handicapul de performanță și autonomie cu care acesta vine la pachet nu se justifică. Sub nici o formă nu este suficientă protecția inclusă de Google la nivelul sistemului de operare și nu aceasta este ideea acestui material. Ideal ar fi să aveți parte de actualizări regulate ale sistemului de operare. Când o vulnerabilitate nouă este descoperită care afectează 900 de milioane de aparate cu Android, să fiți primi care se bucură de update-ul de securitate pe care Google se grăbește să-l lanseze.

Un antivirus pe Android nu oferă un nivel suplimentar de securitate, cel puțin nu acum. Dacă la un moment dat platforma celor de la Google pentru mobile va oferi circumstanțe speciale vizavi de drepturile unui antivirus, situația va fi alta. Cred însă că acest fenomen nu va avea loc niciodată, deoarece o nouă serie de programe malițioase l-ar putea abuza. Singurul beneficiu real al unui astfel de antivirus la ora actuală este mai degrabă de confort psihologic. Te ajută să trăiești cu impresia că terminalul tău și datele stocate pe el sunt în siguranță. În afara consumului suplimentar de baterie, acestea nu vă fac nici un rău, nu vă fac în schim suficient de mult bine.

Cum ne protejăm pe Android?

Acum că am lămurit utilitatea unui program antivirus pe Android, să vedem care este soluția. Ideal ar fi să evitați descărcarea de aplicații care nu sunt din Google Play. Acest proces poartă numele de sideloading. Majoritatea aplicațiilor care vă pot afecta performanța telefonului nu se găsesc în magazinul Google ci într-unul dintre celelalte N magazine virtuale, cele mai multe dintre ele chinezești. Singura excepție de la regulă este Amazon AppStore, care include câteva oferte importante. Descărcarea de jocuri și aplicații piratate, deși este foarte facilă pe Android, are de asemenea toate șansele să se reflecte în consecințe nedorite.

Ideal ar fi să folosiți un dispozitiv ce beneficiază de actualizări de securitate regulate direct de la Google. Terminalele Nexus se încadrează de minune în această categorie. Nici acestea nu sunt perfecte, dar dacă aveți o fascinație pentru platforma Android, ar fi bine să vă orientați către unul dintre ele. În rest, pregătiți-vă să așteptați actualizări de software de la producători sau să vă obișnuiți să vă schimbați telefonul cât mai des, în speranța că noul model va veni preinstalat cu cea mai recentă variantă de Android.

În final, pentru că cei mai mulți dintre noi sunt sau au fost utilizatori de Windows, nu pot renunța la ideea de antivirus, mai ales când pe Google Play vezi soluții de securitate de la aceleași companii pe care le cunoști deja. Încercați totuși să rezistați tentației deoarece comportamentul unui antivirus pe Android este departe de cel al unui antivirus pe Windows.