Topirea ghețarilor învie virusuri antice care ar putea fi mortale

de: Ștefan Neculai
09 09. 2015

Topirea mai multor regiuni polare cauzează nu doar creșteri fără precedent al nivelului mărilor și oceanelor, ci și alte probleme la care nu ne-am fi așteptat.

O echipă de oameni de știință din Franța vor readuce la viață un virus gigant vechi de 30.000 de ani, găsit în solurile înghețate din Siberia. Înainte de a-l „resuscita” specialiștii trebuie să verifice dacă acesta poate cauza boli oamenilor sau animalelor.

Pentru a trece drept gigant, un virus trebuie să fie mai mare de jumătate de micron, adică 0,0005 mm. Nu pare chiar atât de gigant, nu-i așa? Totuși, având în vedere că un virus de talie medie măsoară 0,0001 mm, diferența este destul de mare când vine vorba de virusuri.

Din 2003, s-au tot găsit virusuri mari în permafrost, un strat al solului din Arctic, care de obicei este înghețat în permanență. Într-un nou studiu publicat de PNAS, oamenii de știință anunță că studiază un virus vechi de 30.000 de ani, găsit în același mediu ostil. Anticul virus, Mollivirus sibericum, este al patrulea găsit și este capabil să infecteze o amibă modernă, fapt ce îi îngrijorează pe specialiști.

Oamenii de știință vor încerca să învie virusul în condiții de siguranță maximă, plasându-l alături de o amibă unicelulară care va avea rolul de gazdă. Contrar virusurilor care circulă astăzi, aceste specimene antice care datează încă din prima Epocă de Gheață nu numai că sunt mai mari, dar sunt și mult mai complexe din punct de vedere genetic.

Conform celor de la Popular Science, autorul studiului se teme de faptul că în timp ce unele virusuri găsite în permafrost nu sunt periculoase pentru oameni, altele nu ar fi atât de inofensive.

Îngrijorarea vine în urma creșterii temperaturilor și a exploatării petrolului din Siberia, factori ce ar putea duce la reapariția unor virusuri antice mortale.

Regiunile în care s-au găsit virusurile gigantice sunt acoperite de resurse minerale, în special petrol, și vor deveni din ce în ce mai accesibile pentru exploatare, atât timp cât gheața este într-un continuu proces de topire.

„Dacă nu suntem atenți și industrializăm acele regiuni fără să luam măsurile de siguranță necesare, riscăm să trezim la viață virusuri periculoase, precum variola, despre care credeam că a dispărut”, a declarat Jean-Michel Claverie, unul dintre liderii studiului.