Tim Cook crede că putem avea și criptare și siguranță națională în același timp
Tim Cook, CEO-ul Apple, rămâne un susținător determinat al criptării, chiar dacă guvernele continuă să caute metode prin care să colecteze chiar și datele private ale oamenilor.
Din punctul său de vedere, nu trebuie să se excludă reciproc. El crede că putem avea și intimitate, și securitate națională. „Suntem America. Ar trebui să le avem pe amândouă”, a declarat într-un interviu pentru 60 Minutes, citat de Business Insider. Oamenii își folosesc iPhone-urile pentru a stoca informații sensibile, cum ar fi datele de sănătate și financiare. Chiar și conversațiile cu prietenii sau secretele de afaceri ar trebui să poată fi stocate în deplină siguranță pe telefon, crede Cook.
În ultimele câteva luni, atât Google, cât şi Apple au introdus schimbări majore în Android şi iOS pentru a proteja datele utilizatorilor de agenţii guvernamentale şi hoţi. Atât timp cât utilizatorii de smartphone-uri îşi vor bloca aparatele cu un cod, nimeni nu va putea avea acces la datele stocate, nici măcar creatorul sistemului de operare. Mai mult decât atât, de la distanţă, se pare că va fi imposibilă accesarea datelor, indiferent ce organizaţie guvernamentală va pune presiune pe gigantul din Mountain View sau Cupertino.
În mod evident, o asemenea schimbare de politică nu a fost acceptată cu braţele deschise de autorităţile americane care şi-ar dori ca la orice oră din zi sau din noapte să vă poată accesa toate informaţiile de pe telefon. Pornind de la această premisă, directorul actual al FBI, James B Comey şi-a vociferat în mai multe situaţii lipsa de apreciere pentru noua politică de criptare a datelor implementată de Apple şi Google. Comey a afirmat că aceste tehnici ar putea afecta într-un mod negativ eforturile de aplicare a legii din partea agenţiilor guvernamentale. Soluţia radicală propusă de el este implementarea unui proiect de lege care să anuleze iniţiativa implementată de curând de către Apple şi Google.
„Ar trebui să avem posibilitatea de a le proteja. Iar asta o putem face doar cu ajutorul criptării”. În afară de FBI, NSA și oficialii guvernelor au discutat problema și au decis că această criptare ține de securitatea națională. Tim Cook, în schimb, nu e de acord cu această perspectivă. De asemenea, guvernele vor ca Apple și alte companii mari să instaleze programe de tip backdoor, prin care să le fie garantat accesul la mesajele criptate.
Dacă agenția guvernamentală le prezintă celor de la Apple un mandat în toată regula, nu vor avea de ales. Dacă informația este criptată, totuși, s-ar putea ca Apple să nu le poată oferi acces la ea. De asemenea, Cook crede că o astfel de mișcare ar pune în pericol utilizatorii, dincolo de disconfortul creat de senzația că nu au pic de intimitate.