Teorie demontată: lumea în care trăim nu este o imensă hologramă
Ipoteza universului holografic a fost formulată de profesorul Craig Hogan. Conform teoriei „Universului holografic”, oamenii sunt de fapt personajele unui show de televiziune, iar percepţia noastră tridimensională asupra lumii ar fi doar o emisiune proiectată într-un cadru 2D.
Pentru a dovedi faptul că teoria „universului holografic” nu este valabilă, fizicienii de la Fermilab au construit un dispozitiv. Acesta a fost creat întocmai pentru a testa ipoteza conform căreia spaţiul şi timpul sunt două mecanisme care se comportă în mod similar. Cercetările, întreprinse cu ajutorul holometrului, au durat aproximativ un an şi s-au finalizat cu rezultate prin care s-a dovedit faptul că „universul holografic” nu există, scriu cei de la Daily Mail.
Specialiştii spun că fiecare dintre noi poate demonstra inexactitatea teoriei, apropiindu-ne de ecranul televizorului. În acel moment, putem observa pixelii care formează imaginile rulate. Cercetătorii sunt de părere că Universul poate fi comparat cu imaginile compuse din pixeli, însă „pixelii” din spaţiul cosmic au dimensiuni de 10 la puterea a 18-a mai mici decât un atom. Această scală este cunoscută în lumea ştiinţifică drept „scala Planck” . Conform acestei legi a mecanicii cuantice, este imposibil să cunoaştem localizarea şi viteza exactă a particulelor subatomice. Prin urmare, dacă Universul nostru ar fi bidimensional, corpurile care îl compun nu ar avea o structură moleculară fixă.
Oamenii de ştiinţă cred că universurile paralele au existat de timpuriu. Această ideea este doar o ipoteză, fiindcă presupunerile legate de miliarde de ani în trecut nu sunt deloc simple, dar se fac progrese tot timpul. Chary a declarat că speră să aibă rezultate mai cuprinzătoare în câţiva ani. Ranga-Ram Chary e conştient că ideile sale nu ar putea fi dovedite până la următoarea generaţie tehnologică de scanare spaţială care va putea apărea, estimativ, în 15 – 20 de ani.
„Afirmaţiile neobişnuite, cum ar fi o dovadă a universurilor alternative, necesită o argumentare foarte complexă. Însă, căutarea acestor universuri alternative este o provocare continuă”, scrie Ranga-Ram Chary. De asemenea, am mai scris despre această teorie aici și aici.