Telefoanele inteligente sunt uşor de hackuit şi Edward Snowden o confirmă

de: Andrada Bonea
06 10. 2015

Edward Snowden este poate cel mai popular spion al secolului XXI. A lucrat în serviciul de pază și sectorul tehnic al serviciului de spionaj american al CIA și NSA. Până în mai 2013, a lucrat ca agent secret în sistemul de administrație și consultare al firmei Booz Allen Hamilton.

Prin funcția de colaborator tehnic deținută, avea acces la informațiile strict secrete ale serviciului de spionaj american, între care se remarcă cele obținute prin programul agenției NSA PRISM de supraveghere și spionare a rețelelor de Internet. Încă din 2007, începe să considere că moralmente munca de spionaj generalizat pe care o desfășoară nu este în acord cu valorile personale, iar în 2013 a făcut publice informaţii secrete pe care şi le-a asumat.

Prin urmare, am crede că ştie câte ceva despre hackuit. Într-un interviu acordat recent pentru programul Panorama al BBC, acesta a furnizat informaţii adiţionale despre un set de instrumente numit Smurfs, prin care se pare că agenţiile britanice pot hackui orice smartphone.

Privacy International deja oferise o parte dintre informaţiile confirmate de Snowden. Practic, instrumentul numit Nosey Smurf poate folosi microfonul unui telefon în scopuri de supraveghere audio. Snowden a mai vorbit şi despre Dreamy Smurf, care poate opri sau porni un telefon. Tracker Smurf, pe de altă parte, e un instrument de localizare geografică, despre care fostul agent spune că reprezintă o metodă plină de acurateţe de a localiza un telefon prin triangulare. Un alt Smurf poate opera camera unui smartphone.

Paradoid Smurf poate ascunde activităţile celorlalte instrumente, spune Snowden. Astfel, nici măcar un specialist nu ar putea găsi dovezile. Se pare că aceste programe sunt inserate în telefonul-ţintă prin mesaje text, astfel încât utilizatorii nici nu ar şti că li se pune la cale ceva. De asemenea, Snowden a invocat situaţia în care GCHQ (UK Government Communications Headquarters) a putut compromite routerele Cisco folosite în Pakistan, spre a putea supraveghea comuncaţiile civile şi guvernamentale. GCHQ nu a comentat în niciun fel acuzaţiile.