Tehnologia i-ar putea salva pe dependenții de droguri [VIDEO]

de: Andrada Bonea
03 08. 2015

Drogurile și dependențele de orice fel au, deseori, consecințe tragice. Depășirea lor e un proces personal, dar generațiile actuale ar putea avea metode moderne, inovatoare care le-ar putea veni în ajutor.

În afară de toate formele de terapie, am putea vedea și în tehnologie un aliat important. Dependențele sunt generate de o serie complexă de influențe biologice, psihice și sociale. În discursul lui Johann Hari pentru TED Talk, intitulat „Tot ce crezi că știi despre depresie e greșit”, menționează izolarea ca factor principal. Teoria sa e că deconectarea față de cei din jur ne-ar putea determina să umplem golul cu altceva. „Ar putea fi jocurile de noroc, pornografia, cocaina, cannabisul, dar te vei conecta și identifica cu altceva pentru că asta e natura umană. Asta ne trebuie ca ființe umane”, spune el.

Aplicații care îi ajută pe dependenți să nu se simtă singuri

De asemenea, mai susține și că dacă te conectezi cu oamenii, poți trece mult mai ușor peste astfel de probleme. Bineînțeles, aici ar putea interveni inclusiv aplicațiile care au întocmai scopul de a face stabilirea legăturilor între oameni o misiune mult mai simplă. Nu ne referim la cele de dating, ci la aplicații create special pentru persoane care s-au luptat cu diverse probleme de acest tip.

De exemplu, există Sober Grid, lansată pentru iOS și Android, care numără nu mai puțin de 28.000 de descărcări în curs de creștere până în prezent. Folosește un GPS pentru a conecta oamenii care și-au depășit sau sunt în curs de depășire a dependenței de alcool, iar aceștia pot comunica pe chat pentru a-și oferi suport unul altuia.

O altă aplicație este QuitNow!, disponibilă pentru iOS, Android, Windows Phone și Blackberry. Aplicația este împărțită în patru mari secțiuni: comunitate, reușite, sănătate și statistici. Utilizatorii pot împărtăși experiențe și sfaturi pe o platformă creată în așa fel încât să se simtă precum ședințele de terapie interactive. Mai mult decât atât, secțiunile cu reușite și cele legate de sănătate sunt monitozitare de Organizația Mondială a Sănătății.

Motivație, meditație și dispozitive purtabile

Hazelden Betty Ford Foundation este o organizație care operează mai multe centre de tratare a dependențelor în America și a lansat mai multe aplicații utile în acest sens. De exemplu, Field Guide to Life pentru iOS și Android a câștigat în 2013 premiul White House Behavioral Health Patient Empowerment și My Sober Life adresată tinerilor și disponibilă tot pentru iOS și Android trimit zilnic mesaje motivaționale, cu scopul de a ajuta oamenii să facă față emoțiilor puternice și stresului.

De asemenea, Hazelden oferă aplicații pentru cărți despre meditație, prin aplicațiile Twenty-Four Hours a Day pentru iOS și Android sau A Day at a Time (iOS și Android). Acestea sunt destinate celor care au trecut peste probleme, dar doresc să aprofundeze ideea de meditație și trăitul în pace deplină.

Evident, există numeroase purtabile cu același scop. De exemplu, ceasul inteligent Android Wear vine cu funcția Stop Smoking! for Wear, care ține evidența timpului trecut de la ultima țigară fumată, banii economisiți și numărul de țigări evitate. Zephyr BioHarness monitorizează semnele vitale și a fost folosit în Houston pentru a marca schimbările în inima dependenților de cocaină și funcțiile plămânilor când sunt expuși drogului.

De asemenea, dispozitivele cu realitate virtuală au promis un peisaj digital foarte util în prevenirea consumului de droguri. Dependenții pot intra în lumi virtuale hyper-realiste, astfel încât nu mai au nevoie de substanțe care să le inducă astfel de stări.

Hari a încheiat discursul cu o scurtă reamintire: „Nu ești singur, te iubim- acesta e un mesaj care ar trebui să se afle la fiecare nivel de răspuns pentru dependenți, atât social, politic și individual. De 100 de ani, am cântat melodii de război despre dependenți. Cred că tot ce avem de făcut e să le cântăm despre dragoste, pentru că opusul dependenței nu e sobrietatea. Opusul dependenței e conexiunea”.