Studiu: America a fost populată în urmă cu peste 20.000 de ani
Europenii au descoperit prima dată America la finalul anilor 1400, dar cele două continente nu erau lipsite de oameni. Aceștia, potrivit unui nou studiu, ar fi ajuns acolo în urmă cu 23.000 de ani.
Chiar dacă în ultimele sute de ani în America de Nord s-au dezvoltat americanii și în cea de Sud au apărut mai multe țări influențate de spanioli sau portughezi, popularea Americilor a fost făcută de oameni veniți din Siberia. Migranții au rămas între Alaska și Siberia orientală timp de 8.000 de ani înainte de a-și continua drumul spre cele două continente.
Studiul recent, citat de HotNews, arată că diferențele genetice între populațiile genetice amerindiene actuale ar proveni nu din mai multe valuri migratorii, ci din întâlnirile apărute după marea migrație inițială. Cercetătorii și-au bazat analiza pe date genetice ale oamenilor vechi și moderni din cele două Americi, Siberia și Oceania, Europa și Africa. Maanasa Raghavan de la Universitatea din Copenhaga și colegii săi afirmă că primii amerindieni au ajuns din Siberia în urmă cu mai puțin de 23.000 de ani.
„Această descoperire arată că populația din Lumea Nouă nu a rămas izolată de Lumea Veche după migrația inițială”, se arată în acest studiu. Echipa de cercetători prezintă astfel o legătură genetică, care apare după valul migratoriu inițial, între anumiți amerindieni și populații din Asia de Est și australo-melanezieni (Papuasia, Insulele Solomon și sud-estul asiatic). Mai mult, David Reich și Pontus Skoglund de la Havard Medical School din Boston au comparat genomul a 30 de populații amerindiene din America centrală și de Sud cu cel al 197 de persoane din întreaga lume.
Potrivit testelor derulate de ei, o serie de populații amerindiene din Amazonia ar fi mai legate genetic cu primii indigeni în Australia, Noua Guinee și insulele Andaman decât cu eurasienii sau amerindienii de astăzi. Acest amestec de gene a avut loc după marele val de migrație, dar înainte de sosirea primilor amerindieni în Amazonia. Skoglund a mai spus că prin studiul lor se observă și că au existat alte contribuții, ceea ce nu contrazice rezultatele lui Maanasa Raghavan.
Află și detalii despre lanțul muntos de pe Pluto descoperit de misiunea New Horizons