Sodoma și Gomora ale industriei electronice: Unde ajung dispozitivele la finalul vieții
V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu dispozitivele electronice după ce nimeni nu mai are nevoie de ele? Unele ajung departe, pe continentul african.
Există un loc în Ghana în care cuprul este aproape la fel de valoros precum aurul, un loc în care principala sursă de venit pentru cei care lucrează acolo este și principala cauză a îmbolnăvirii acestora. Un exemplu bun este chiar cel al copilului din imaginea de mai sus. Baba Salifu are 15 ani și lucrează în Agbogbloshie arzând deșeuri electronice, iar în timpul liber are grijă de caprele lui. Conform publicației WIRED, persoane de vârsta lui câștigă în medie 2,5 dolari pe zi.
Din diverse motive, printre care se numără și exporturile ilegale și donațiile false, Agbogbloshie a ajuns în ultimii ani una dintre cele mai mari gropi de gunoi pentru electronice din lume. După cum scrie și Kevin McElvaney, autorul unei serii de poze realizate în localitatea ghaneză, acolo poate fi găsit orice dispozitiv, de la frigidere, la computere și sisteme HiFi.
Agbogbloshie este situat relativ aproape de capitala Accra. La început, trebuie să ajungi la o piață foarte mare, unde pot fi observați comercianți de fier vechi. În spatele acestora, poate fi observat un câmp foarte mare, unde pământul este negru și de unde se înalță în mod constant fum.
Bun venit în Sodoma și Gomora!
Acesta este locul în care numeroși tineri cu vârste cuprinse într 7 și 25 de ani lucrează constant, colectând metale și magneți de pe difuzoare vechi, dezasamblând monitoare și arzând cabluri mai vechi pentru a pune mâna pe cuprul valoros din interiorul acestora. Din această cauză, în Agbogbloshie sunt comune unele imagini pe care rareori le putem vedea, de exemplu, pe continentul european: mici poduri construite din monitoare, turnuri realizate din tastaturi și bălți de lichid scurs din interiorul frigiderelor, toate acestea fac parte din viața de zi cu zi.
Majoritatea oamenilor veniți să lucreze în acest loc provin din nordul Ghanei. Fermieri la origine, mai mulți ani cu recolte foarte proaste i-au determinat pe aceștia să caute surse de venit alternative. Unii au călătorit până în Agbogbloshie singuri, lăsându-și familiile în urmă pentru speranța unui trai mai bun. Din păcare, Agbogbloshie nu poate oferi așa ceva în prezent.
Mulți dintre ei au început să se îmbolnăvească, fiind aproape imposibil să găsești o persoană care să nu sufere de probleme la plămâni, ochi sau spate, grețuri, anorexie, dureri de cap, probleme de respirație sau insomnie. Arsurile și rănile netratate sunt și ele un lucru comun. Chiar autorul fotografiilor ne povestește despre un interviu pe care îl susținea, moment în care dispozitivele din focul de lângă el au început să explodeze.
Sursa de venit este și cauza îmbolnăvirii
”Ceea ce faci pentru a obține bani este ceea ce te omoară” a declarat Idris Zakarias pentru Kevin McElvaney. Unii dintre cei care muncesc în ”Sodoma și Gomora” a Ghanei sunt atenți la împrejurimi și își asigură minimul necesar de protecție. Alții, mai noi, nu au foarte mare grijă de ei, mergând, de exemplu, cu picioarele goale în zone cu substanțe toxice. Există poate și mai mulți oameni experimentați, conștienți de pericole, pe care însă nu-i mai interesează aceste aspecte.
Unii sunt sosiți chiar din alte țări, precum Coasta de Fildeș. Războaiele care au avut loc în trecut și situațiile extrem de complicate din planurile politic și social i-au determinat pe mulți să se ”refugieze” în Agbogbloshie pentru a găsi o nouă viață.
Abandonați orice speranță
Nu este prima oară când se încearcă atragerea atenției asupra unor astfel de situații. Agbogbloshie a mai apărut în numeroase materiale în trecut, iar Kevin McElvaney nu este nici primul și probabil nu va fi nici ultimul care va călători acolo pentru a vedea situație localnicilor. Conform unui studiu efectuat de Universitatea Națiunilor Unite din Tokyo, numai în anul 2014 au fost aruncate aproximativ 46 de milioane de tone de dispozitive electronice.
Câte dintre ele au fost reciclate într-un mod corespunzător? Mai puțin de o șesime. Restul au ajuns în locuri precum Agbogbloshie. Iar acesta nu este singurul loc în care astfel de fenomene îngrijorătoare au loc. China, una dintre cele mai mari economii ale lumii și o țară care se vrea a fi un competitor direct pentru Statele Unite la orice capitol, are propriile sale gropi de gunoi toxice pentru dispozitive electronice. Acolo, pentru 8 dolari pe zi, oamenii se expun zilnic unor substanțe care pe termen lung se pot dovedi extrem de dăunătoare.
Până în 2020, se estimează o dublare a cantității de dispozitive electronice trimise în Ghana, iar un număr din ce în ce mai mare de oameni s-au instalat în jurul Accrei. Astfel, este mai mult decât sigur că Agbogbloshie nu va dispărea prea curând.