Sistemul care a vrut să doboare Windows: 24 de ani de la apariția Linux

de: Bogdan Cristea
17 09. 2015

În data de 17 septembrie, în anul 1991, cea dintâi versiune de Linux Kernel era lansată în mod oficial.

În anul 1988, În FInlanda nu era la fel de ușor să găsești un calculator precum este în ziua de astăzi. Acesta era anul în care tânărul Linus Torvalds intra la Universitatea din Helsinki pentru a studia informatică. În mod ciudat, însă, au mai trecut încă doi ani de zile până când acesta a avut ocazia de a interacționa cu sistemul de operare Unix.

Universitatea sa nu ave acces în acea perioadă decât la 16 calculatoare, însă Torvalds a putut experimenta Unix, sistem pe care l-a îndrăgit încă de la început, după cum scriu cei de la Ars Technica. Unul dintre manualele care l-au ajutat pe finlandez la început a fost manualul scris de către Andrew Tanenbaum, denumit ”Sisteme de operare: design și implementare”. Pentru a exemplifica principiile despre care vorba în cartea sa, Tanenbaum a lansat Minix, un sistem de operare care se asemăna din foarte multe punct de vedere cu Unix și care urma să fie folosit în mediul universitar.

Cum a luat naștere Linux

Minix a fost inițial creat pentru a fi folosit alături de procesorul 8088 de la Intel. În timp, însă, acesta a fost portat și pe Intel 80386 (cunoscut de majoritatea oamenilor din prezent drept ”386”). Minix nu se putea folosi de toate beneficiile noului procesor Intel pe 32 de biți, iar un sistem de operare Unix pentru 386 era mult prea scump pentru utilizatorii de rând. În acest fel, Linus Torvalds a început un proiect care avea să ducă la creare unui dintre cele mai cunoscute sisteme de operare din istorie.

Înainte de a face acest lucru, Torvalds și-a cumpărat un calculator nou, dotat cu un procesor Intel 386, 4MB RAM și un hard de 40MB. Programul a fost scris special pentru computerul pe care Torvalds îl deținea, finlandezul dorind să utilizeze procesorul Intel 386 la adevărata sa capacitate. Într-un final, acesta a scris un kernel pentru un sistem de operare, iar în data de 25 august anunța sistemul prin intermediul unei postări Usenet pe un grup denumit „comp.os.minix”.

În urma acestui anunț, Torvalds a reușit să atragă atenția unei comunități extrem de pasionate, care a contribuit la dezvoltarea sistemului de operare. Au fost furnizate diverse idei, dar și linii de cod pentru îmbunătățirea acestuia. În acea perioadă, proiectul lui Torvalds a beneficiat și de pe urma neajunsurilor altora, precum GNU Project, al cărui kernel era încă într-un stadiu incipient, sau BSD, care se confrunta cu anumite probleme de ordin legal.

De la ”Freax” la ”Linux”

Până în luna septembrie a anului 1991, atunci când versiunea 0.01 a Linux Kernel a fost publicată pe un server FTP din Finlanda, proiectul lui Torvalds încă nu fusese denumit Linux. Din câte se pare, acesta se o combinație între cuvintele ”free” și ”freak” alături de un ”x” la final, care va avea rolul de a aminti de Unix. Astfel, Linus Torvalds a optat pentru denumirea Freax, care a fost utilizată până când unul dintre colegii finlandezului a schimbat-o în Linux, fără a-l consulta pe acesta.

În decembrie 1992 acesta a fost lansat sub licența GNU GPL drept primul sistem de operare Linux, și au început să apară diverse versiuni preluate de alte centre de cercetare și personalizate (Debian, Slackware). Așa s-a transformat în cel mai popular sistem de operare gratuit un proiect care începuse doar ca un hobby, al unui tânăr care dorea să depășească limitele software-ului pentru hardware-ul existent la vremea respectiva. Lui Linux, după cum spun unii, i se datorează și popularitatea pe care au avut-o sistemele 386 și 486.

În 1996, abia 5 ani mai târziu a apărut și mascota acestuia, Tux, un pinguin simpatic. În același an Linux a reușit să folosească caracteristicile și puterea de calcul a mai multor procesoare simultan, devenind astfel o opțiune viabilă pentru industrie și companii mari ce își permiteau acel hardware. IBM și Oracle au început atunci să își arate suportul pentru acel sistem de operare.

Combinat apoi cu clientul Apache, Linux a devenit baza pentru industria internetului, fiind sistemul de operare ce rula aproape perfect pe orice sistem de calcul. Nu trebuie ignorată nici industria dispozitivelor mobile, unde Linux a avut un cuvânt greu de spus. După cum probabil știți, kernel-ul este inclus și în Android, cel mai popular sistem de operare pentru dispozitivele mobile. Pentru a vă face o idee mai bună în legătură cu sistemul de operare, puteți viziona videoclipul de mai jos.