Sfaturi pentru cumpărarea unui laptop: cum să alegi notebook-ul perfect pentru tine
Sfaturi pentru cumpărarea unui laptop de calitate sunt căutate de foarte multe persoane, iar noi am încercat să le includem aici pe câteva dintre cele mai utile.
De ceva timp, laptopurile nu mai primesc atenția pe care o primeau înainte. Odată cu progresele înregistrate în ultimii ani, atenția oamenilor a început să se concentreze asupra altor dispozitive, precum tablete, telefoane, hibride și chiar smartwatch-uri. Deși mulți consideră că tabletele și hibridele vor înlocui complet laptopurile pe viitor, în prezent, acestea din urmă rămân extrem de populare datorită productivității în plus pe care o asigură și a puterii de procesare.
Când vine vorba de cumpărarea laptopului perfect, sunt numeroase lucruri care trebuie luate în considerare. Mulți trec direct la specificații, uitându-se la componente precum procesor, memorie RAM sau placă video, fără a lua în considerare alți producători sau sisteme de operare. Mai jos veți găsi cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți cont atunci când vă cumpărați un laptop de orice fel.
Sfaturi pentru cumpărarea unui laptop
Pentru ce cumpărați laptopul? Laptopul este o achiziție importantă, iar de aceea trebuie să conștientizați dinainte motivele pentru care îl veți cumpăra. Ce este mai important pentru voi? Gaming-ul? Navigarea pe internet? Interfața de utilizare accesibilă? Este foarte important să știți exact pentru ce veți folosi lapotpul mai mult pe viitor pentru a putea trece la pasul următor.
Platforma este al doilea lucru de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați un laptop. Alegerea unei platforme care nu vi se potrivește vă va afecta în mod ireversibil experiența din timpul folosirii laptopului, iar de aceea ar trebui să cunoașteți cele trei variante principale pe care le aveți: Windows, Chrome OS și Apple OS X.
- Windows este cel mai cunoscut și cel mai populare dintre toate acestea. În ciuda creșterilor importante ale celor doi rivali, sistemul de operare dezvoltat de cei de la Microsoft este folosit de mare majoritate a laptopurilor din lume. Windows se găsește pe numeroase modele fabricate de unele dintre cele mai mari companii. Astfel, aveți o gamă variată din care puteți alege, aceasta incluzând modele cu design-uri diferite, de la hibride la notebook-uri standard.
- Apple OS X Yosemite este cea mai nouă versiune de a sistemului de operare dezvoltat de compania din Cupertino. Dacă vreți o interfață foarte ușor de utilizat și nu vă deranjează să dați niște bani în plus, atunci OS X este cea mai bună alegerea. Yosemite vă permite chiar să preluați apelurile de pe telefon direct pe MacBook. În ciuda designului superior laptopurilor care rulează Windows, MacBook-urile necesită un sacrificiu financiar mai mare, iar din punct de vedere al software-ului, nu aveți la fel de multe opțiuni dintre care puteți alege.
- Chrome OS este la fel de mult sistem de operare, pe cât este browser. În vânzărilor din ce în ce mai mari pe care le înregistrează, Chromebook-urile păstrează un număr de dezavantaje pe care trebuie să le menționăm. În primul rând, beneficiază de puține aplicații care rulează offline. Din moment ce majoritatea acestora sunt web tool-uri, veți avea nevoie de o conexiune la internet pentru a vă folosi Chromebook-ul la adevăratul lui potențial. De cealaltă parte, Chrome OS este ideal pentru navigare pe internet, mailuri și orice fel de interacțiune prin intermediul web-ului. pe lângă aceasta, Chromebook-urile sunt relativ ieftine.
Dimensiunea nu ar trebui ignorată niciodată. Dacă doriți un laptop ce poate fi transportat ușor, atunci ar trebui să vă feriți de cele cu ecrane de 17 inci sai mai mult. De asemenea, dacă vreți un laptop pentru gaming care se va găsi aproape constant pe birou, este indicat să vă orientați spre un ecran mai mare pentru o experiență plăcută. Pentru un nivel optim de portabilitate, puteți opta pentru modele cu dimensiuni cuprinse între 11 și 14 inci. Dacă vreți să combinați portabilitatea cu puterea de procesare mai mare, atunci laptopurile de 15 inci sunt cele mai indicate. Într-un final, dacă gaming-ul și vizionarea filmelor primează, atunci vă puteți orienta spre un laptop cu ecran de 17 inci sau mai mult.
Specificațiile urmează acum. Aici sunt mai multe lucruri de care trebui să țineți cont, așa că vom începe cu cele mai importante.
- Procesorul este elementul central al calculatorului, iar împreună cu memoria RAM, acesta va determina ce aplicații veți putea folosi, câte aplicații veți putea porni simultan și calitatea la care acestea vor rula pe laptopul vostru. Variante ieftine pe piață sunt modelele Pentium de la Intel și E Series de la AMD. De cealaltă parte, dacă vreți performanțe mai bune, puteți opta pentru modele procesoare din categoria ”i” de la Intel. Un Intel Core-i5 sau i7 din generația a treia se vor dovedi suficient de bune pentru majoritatea utilizatorilor, dar cei care vor mai mult pot avansa oricând la generația a patra.
- RAM-ul va determina câte aplicații puteți rula în același timp. Majoritatea laptopurilor au 4GB în ziua de astăzi, în condițiile în care doi sunt necesari pentru funcțiile de bază. Pentru gaming însă, este recomandat ca laptopul să aibă 8GB sau mai mult.
- Capacitatea de stocare este foarte importantă pentru cei ce vor să stocheze o cantitate mare de documente și fișiere pe laptop. 500GB pot fi umpluți surprinzător de ușor în ziua de azi. De aceea, 1TB este ideal. Cu toate acestea, viteza nu ar trebui ignorată, iar un hard-drive cu 7.200 RPM este de preferat unuia cu 5.400 RPM.
- Placa video nu trebuie să fie neapărat dedicată. Veți economisi destui bani dacă optați pentru o placă video integrată, iar cele mai noi modele de la Intel se pot descurca ușor cu jocuri precum League of Legends sau Bioshock Infinite în condițiile în care aveți un procesor decent. Pentru aplicații mai solicitante, este nevoie de o placă video dedicată. În ziua de azi, puteți găsi laptopuri cu specificații foarte bune cu prețuri mai mici de 3.000 de lei.
- Display-ul ar trebui luat în considerare doar dacă veți face editate video, sunteți gamer sau veți urmări foarte multe filme. Rezoluția standard pentru laptopuri este cea de 1.366 x 768 de pixeli. Pentru o calitate mai bună a imaginii, ar fi indicat un ecran cu o rezoluție de 1.600 x 900, 1.920 x 1.080 sau 2.560 x 1.440.
Sfaturi cumpărare laptop pentru gaming
Pentru gaming, probabil v-ați dat seama deja că este recomandat să va luați un laptop cu Windows. Deși sunt numeroase jocuri pentru OS X la acest moment, pentru a avea acces la tot ce e mai nou este nevoie de Windows. Despre Chrome OS nici nu mai vorbim.
Dimensiunea ecranului ar trebui să fie de minim 17 inci, dar dacă vreți un laptop mai portabil, puteți opta pentru un display de 15 inci. Ca specificații, acesta ar trebui să fie dotat cu un procesor Intel core-i5 sau i7 generația a patra, alături de minim 8GB RAM și un hard-drive de 1TB. Dacă sunteți dispuși să cheltuiți mai mult, nu ignorați SSD-ul. Acesta vă poate îmbunătăți considerabil viteza dispozitivului. Placa video va trebui să fie dedicată în mod obligatoriu, iar niște soluții viabile ar fi 840M și 850M de la Nvidia și seriile R7 și R9 M200 de la AMD.
Patru modele pe care trebuie să le luați în considerare sunt următoarele:
Asus X550ZE-DM048D este dotat, printre altele, cu un procesor AMD foarte bun.
Dell Inspiron 3542 are procesor Intel Core-i7 generația a patra, 8GB RAM, 1TB hard. Acesta nu are. însă, Windows preinstalat.
Lenovo IdeaPad Z5070 este o alegere foarte bună, având un raport calitate/preț superior multor alte modele din aceeași categorie.
Bonus, pentru gamerii serioși există Asus ROG G771JM-T7043D. Modelul este construit special pentru jocuri, are procesor i7 și un ecran mare, de 17.3 inch.
Sfaturi cumpărare laptop pentru editare foto și video
Editarea foto și video este practicată de mult mai mulți oameni decât în anii precedenți, iar de cele mai multe ori, aceștia au nevoie de un laptop puternic pentru a-și practica meseria în afara biroului. Din această cauză, va trebui să vă gândiți foarte bine ce dimensiune a ecranului vi se potrivește mai bine: 15 inci sau 17 inci.
La fel ca și în cazul laptopurilor pentru gaming, aveți nevoie de componente rapide: un procesor bun, o placă video performantă și memorie RAM cu frecvență foarte mare.
Pe lângă acestea, rezoluția ecranului trebuie să fie foarte mare. De aceea ar trebui să vă uitați la laptopuri cu rezoluții Full HD sau mai mari. Acestea sunt câteva dintre cele mai bune.
Lenovo ThinkPad T540p beneficiază de un procesor Intel Core-i7 de 2,9 GHz, 256GB SSD și o placă video Nvidia GeForce GT 730M. Ecranul are o rezoluție impresionantă de
HP ZBook 17 este dotat cu un Intel Core-i7 de 2,5 GHz, 8GB RAM și 256GB SSD.
MacBook Pro 15″ Retina oferă probabil cea mai bună calitatea a imaginii, având un ecran cu o rezoluție de 2.880 x 1.800 de pixeli.
Sfaturi cumpărare laptop pentru filme și navigare obișnuită
Pentru filme și navigare obișnuită aveți de ales între modele cu Windows și Chromebook-uri. În timp ce dispozitivele cu Windows pot fi găsite peste tot, Chromebook-urile nu sunt încă extrem de populare în România, iar din moment ce sunt aproape în totalitate dependente de internet, v-ar limita de cele mai multe ori. Însă, sunt ideale pentru filme și navigare, așa că dacă știți că veți avea acces la internet în mare majoritate a timpului, nu ezitați să achiziționați unul. Din păcate, acestea sunt greu de obținut în România, așa că s-ar putea să fiți nevoiți să comandați de pe site-uri din străinătate. Următoarele sunt câteva laptopuri indicate pentru filme și navigare obișnuită.
HP 250 G3 are un procesor Intel Celeron de 2,16 GHz, oferind în același timp o putere de procesare suficient de mare pentru activitățile de bază.
Lenovo B50-70 are un procesor Intel Pentium Dual-Core de 1,7 GHz, alături de 4GB RAM și 500GB pentru stocarea datelor.
Asus X552LAV-SX394D beneficiază de un Intel Core-i3 din ultima generație, dar nu vine cu Windows preinstalat.