Samsung se laudă cu un fel de revoluție a camerei foto

de: Răzvan Băltărețu
30 07. 2015

Samsung a reușit să creeze un senzor de imagine de 16 megapixeli cu o dimensiune a pixelului de un micron. Reușita e lăudabilă, doar că în urmă cu doi ani HTC reușise de două ori mai bine.

Conform comunicatul de presă transmis către “Playtech”, noul senzor de imagine folosește tehnologia proprie ISOCELL pentru a susține performanţa superioară a pixelilor de 1 μm (n.r. – un micron). Această inovație tehnologică va permite reducerea dimensiunii și a grosimii modulului pentru senzorul de imagine, devenind astfel o soluție ideală pentru crearea de telefoane cât mai subțiri, așa cum cer utilizatorii.

Mai mult, noul senzor reduce cu 20% grosimea modulului față de cea a modulelor curente bazate pe pixeli de 1,12 μm. Samsung susține că, datorită tehnologiei ISOCELL, calitatea imaginii este similară. Adevărul este însă că reușita Samsung nu-i nicio reușită. Telefoanele nu trebuie să fie foarte subțiri, iar HTC One avea încă din 2013 o cameră foto cu o dimensiune a pixelului de doi microni. Desigur, compromisul a fost că avea doar patru megapixeli.

Dimensiunea unui pixel este esențială pentru lumina captată. Cu cât este mai mare, cu atât mai bine, iar dimensiunea e invers proporțională cu numărul pixelilor. Dacă înghesui prea mulți pixeli pe un senzor, nu-i poți face foarte mari. Mai sunt câteva aspecte tehnice, dar acesta a fost marele pariu al HTC în 2013 și putea fi aproape de un succes imens. A ratat însă.

Samsung susține acum că are un senzor mai mic, dar calitatea este aceeași ca până acum. Dimensiunea aceasta, din cauza căreia camerele de pe Galaxy S6 și iPhone 6, spre exemplu, ies în relief, contează doar dacă te chinui să faci telefoane subțiri și foarte subțiri. HTC, OnePlus, Huawei, LG și alte companii n-au avut „probleme” de tipul acesta.