Samsung Gear S2 este cel mai reușit smartwatch al anului [REVIEW]
Samsung Gear S2 a fost lansat la IFA 2015, în cadrul unui eveniment grandios. Atât de grandios, încât nu reușeam să îmi dau seama de ce ar investi Samsung atât de mult în promovarea unui smartwatch – mai exact, cel de-al șaptelea smartwatch al companiei. După o săptămână cu el, mi-am dat seama de ce miza e atât de mare.
Samsung Gear S2 este primul ceas inteligent rotund de la Samsung și primul care chiar arată ca un ceas, nu ca un smartphone care se prinde la încheietură. Samsung Gear S2 este primul ceas inteligent care îmi place cu adevărat de la compania sud-coreeană și primul competitor real al Samsung pentru Apple Watch și pentru ceasurile de top cu Android.
Ceasul este dovada că Samsung a început să abordeze lucrurile diferit în ceea ce privește produsele sale, lucru care începuse să se vadă încă de la Samsung Galaxy S6 încoace. Pare a fi gândit pentru confortul utilizatorilor și pentru a răspunde nevoilor acestora.
Poate mai important decât orice, Gear S2 este dispozitivul care a reușit să-mi atragă atenția asupra ecosistemului Tizen și care mi-a arătat adevăratul lui potențial. Să vedem, totuși, ce-l face atât de special pe o piață complicată, dar aflată în plină dezvoltare.
Samsung Gear S2 poate fi precomandat de la eMAG. Versiunea Classic e puțin mai scumpă și poate fi găsită aici.
Introducere – Samsung Gear S2
Gear S2 vine în două versiuni care se diferențiază din punct de vedere al aspectului. Eu l-am testat pe cel sport, care are curea din silicon și corp metalic. Versiunea Classic vine cu o curea din piele și cu o rotiță de pe cadran ușor diferită. Gear S2 are un display rotund de 1,2 inch și rezoluție 360×360. Procesorul are două nuclee de câte 1,0Ghz, iar memoria RAM este de 512MB și spațiul de stocare de 4GB. Are o baterie de 250mAh și diverși senzori, precum accelerometru, giroscop, barometru, senzor de puls, NFC (pentru plățile direct de la încheietură), iar versiunea cu 3G (pentru că există și o astfel de versiune) are și GPS.
Cel mai important aspect este sistemul de operare. Gear S2 rulează Tizen, nu Android, dar, spre deosebire de celelate modele (cinci la număr cu acest sistem), este compatibil și cu alte terminale cu Android în afară de cele produse de Samsung.
Fotografii realizate de Octavian Palade cu Nikon D3200
Controlul se face cu ajutorul touchscreen-ului, cu ajutorul rotiței din jurul display-ului (care se învârte pentru a parcurge mai repede meniurile și pentru a controla diverse funcționalități), dar și prin intermediul celor două butoane din dreapta, unul de ”back” și unul de ”home”. Este rezistent la apă și cam atât cu specificațiile. Să trecem la lucrurile cu adevărat interesante.
Puncte pro – Samsung Gear S2
Designul este primul lucru care m-a atras la ceasul celor de la Samsung. Dacă Gear S mi s-a părut un dispozitiv absolut oribil din punct de vedere al aspectului, iar Galaxy Gear nu a reușit să mă miște cu absolut nimic, am fost imediat atras de Gear S2. Sincer, versiunea normală mi se pare mai reușită decât cea ”clasică”. Smartwatch-ul arată ca un accesoriu vestimentar, dar ca unul deosebit. Arată ca un gadget, dar, în același timp ca un ceas.
Are un aer high-tech, dar, în același timp, te face să îl remarci înainte să îți dai seama ce știe să facă. Cele două butoane de pe laterală sunt aproape invizibile, dar ușor de simțit. Rotița care înconjoară display-ul se rotește satisfăcător, făcând un mic click la fiecare mișcare. Cureaua este prinsă de cadran în așa fel încât să se muleze perfect peste orice încheietură, iar ceasul este atât de ușor, încât ai putea uita că îl porți dacă nu ar vibra ferm din când în când.
Display-ul are luminozitatea crescută și totul se vede clar, chiar și în lumina puternică. Senzorul tactil răspunde instant la atingeri, mai bine decât o face cel integrat pe al meu Moto 360.
Performanța a reușit să mă impresioneze încă de prima dată când am pus mâna pe Gear S2 prima dată. În meniuri nu există nici cea mai mică urmă de întârziere, iar aplicațiile funcționează ireproșabil, cu foarte puține excepții. Aplicația de hărți (HERE Maps) merge cu mici întârzieri, dar tot se descurcă mai bine decât cea din ceasurile cu Android Wear. Comparația cu Apple Watch mi se pare degeaba la acest capitol, având în vedere că ceasul celor de la Apple (cel puțin la prima versiune a sistemului de operare) a dat dovadă de o lentoare frustrantă, chiar și în navigarea meniurilor.
Autonomia este și ea de lăudat. Gear S2 rezistă două zile (luat de la încărcat dimineața, pus la încărcat noaptea, a doua zi) și am apreciat acest lucru. Nu de alta, că sunt obișnuit să-mi pun smartwatch-ul în stand-ul special în fiecare seară, dar au fost momente în care un plus de autonomie mi-ar fi oferit un plus de conectivitate. Trebuie menționat aici că cele două zile au fost obținute fără activarea funcției care face ca ecranul să stea pornit tot timpul (caz în care bateria duce o zi și ceva, dar nu două). Tot la capitolul autonomie trebuie menționat și modul de economisire a bateriei, care limitează majoritatea funcționalităților, permițând numai notificarea în caz de apel și SMS și afișarea orei. Cu modul de economisire pornit și 5% baterie, ceasul mai rezistă în jur de trei ore.
Sistemul de operare rămâne, totuși, cel mai mare plus. După ce am pus mâna pe (sau, mai bine zis, după ce am pus la mână) Android Wear, am crezut că nu voi găsi un sistem mai bine optimizat și mai intuitiv decât el. M-am înșelat, însă. Tizen este un sistem bun pentru televizoare, însă este un sistem extraordinar pentru ceas. Mi-a plăcut totul, de la optimizare și funcționalități, până la design.
În plus, rotița care înconjoară ecranul și care poate fi folosită pe post de scroll sau zoom este incredibil de bine implementată cu platforma sofware. Zic ”incredibil” din simplul motiv că nu este doar un artificiu de marketing sau o funcționalitate irelevantă, pusă pentru a lua ochii potențialilor purtători. Cei care vor, pot folosi fără probleme ecranul tactil, dar acea rotiță magică face de rușine ”coroana digitală” a Apple, care este foarte incomod de folosit. După ce m-am întors la ceasul meu cu Android, m-am trezit de câteva ori încercând să învârt de ecran pentru diverse acțiuni.
Puncte contra – Samsung Gear S2
Aplicațiile sau, mai bine zis, lipsa lor ar putea fi marele dezavantaj al noului ceas. Spre deosebire de Android Wear sau Watch OS, Tizen-ul de ceas al celor de la Samsung nu a reușit să atragă foarte mulți dezvoltatori de partea sa. De exemplu, pentru a naviga cu ajutorul ceasului va trebui să instalezi HERE Maps pe telefon și nu există o aplicație de Shazam care să te ajută să găsești mai rapid muzica care te interesează. Nici selecția de fețe (watchfaces) nu este foarte mare, în niciun caz la fel de variată ca cea de pe Android Wear.
Totuși, acestea sunt lucruri care se vor rezolva în timp și care, pe mine, nu m-au deranjat atât de tare. Cred cu tărie că un ceas, indiferent cât de inteligent ar fi, nu ar trebui să fie un înlocuitor pentru telefon. Pe al meu Moto 360 folosesc foarte rar aplicații. În rest, apreciez notificările, faptul că pot răspunde la telefon fără să scot telefonul din buzunar și faptul că pot schimba muzica cu aceeași ușurință.
Concluzie – Samsung Gear S2
Gear S2 arată, alături de telefoanele vârf de gamă lansate anul acesta de Samsung, că gigantul sud-coreean a ajuns, în sfârșit, la maturitate. Că a ajuns, în sfârșit, să-și înțeleagă utilizatorii și să vină cu produse ușor de folosit, plăcut de folosit, pe care chiar ți le dorești. Gear S2 arată, alături de smartphone-urile Galaxy de anul acesta, că Samsung este singurul competitor real al Apple. Era și înainte, dar, în principal, doar când venea vorba de vânzări. Acum a devenit un competitor de temut și când vine vorba despre filosofia din spatele produselor și despre senzația pe care o oferă acestea utilizatorilor. Și e mare lucru.