Samsung Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge – Pe ”muchia” dintre utilitate și design [REVIEW]

de: PLAYTECH
17 03. 2015

Am văzut Samsung Galaxy S6 și S6 Edge pentru prima dată la Barcelona, de unde am scris și acest articol de primă impresie. ”Șocul” inițial a trecut, telefoanele le-am testat mai pe îndelete și suntem pregătiți să vă povestim experiențele noastre cu ele.

Samsung Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge sunt cele mai interesante și spectaculoase telefoane de la sud-coreeni. Sunt create din metal și sticlă și Samsung a îmbunătățit ceea ce utilizatorii au tot cerut în ultimii ani.

În cadrul Mobile World Congress Barcelona, Samsung a demonstrat că nu numai zvonurile se adeveresc, ci și visurile celor care și-au dorit mereu un dispozitiv premium, dar care până acum au fost ”momiți” cu plastic.

Întrebarea este „ce ar mai putea fi reproșat?” Destul de puține lucruri, deoarece coreenii au făcut din Samsung Galaxy S6 și S6 Edge două smartphone-uri extraordinare, net superioare modelelor anterioare.

Introducere Samsung Galaxy S6

Începem discuția cu Samsung Galaxy S6, modelul ”mainstream”, cel care se va vinde, probabil, cel mai bine. Are un ecran de 5,1 inch și rezoluție QHD, deținând, cel puțin momentan, recordul pentru cel mai mare număr de pixeli per inci. Asta nu spune multe, dar vom intra în amănunte în scurt timp. Sub ecran găsim un procesor Exynos 7420, pe 64 de biți și cu opt nuclee, ”cules din grădina” Samsung, o memorie RAM de 3GB și un spațiu de stocare care variază între 32 și 128GB. Configurația este extraordinară, iar performanța este impecabilă, dar nu este nicio surpriză, având în vedere că Samsung Galaxy S5 încă este un telefon excelent.

Camerele foto sunt de 16, respectiv 5MP, și trebuie să vă spun că va fi puțin ciudat să vă faceți selfie-uri din apropiere, din cauza lentilei cu unghi larg, care are prostul obicei de a distorsiona, dacă e prea aproape de subiect. Partea bună este că în cadru încap mai multe persoane, iar cei care obișnuiesc să facă selfie-uri în grup au de câștigat.

Bateria are 2550 mAh, dispune de încărcare rapidă și, surpriză, nu mai poate fi scoasă decât dacă sunteți dispuși să șurubăriți nițel la telefon. Cum spune o vorbă din bătrâni, ”și…, și cu sufletul în Rai, nu se poate”. Așa e și aici: cu design premium și cu baterie detașabilă nu se poate.

Citiți mai jos detalii despre S6 Edge și ce îl face special (are aceleași specificații tehnice), după care disecăm toate punctele pro și contra ale acestor două telefoane.

Ce are special Galaxy S6 Edge?

Samsung Galaxy S6 Edge are ecranul curbat pe ambele părți și deocamdată utilitatea este destul de redusă. Poți fi informat mai ușor când primești apeluri și mesaje de la anumite contacte, alese dinainte, și poți vedea mai ușor notificările până să deblochezi telefonul, dar alte avantaje nu sunt. La fel ca Note Edge, și această versiune este work in progress. Deocamdată, Samsung vrea să se diferențieze pe piață cu așa ceva, dar nu este încă acolo. Are hardware, mai are de livrat software. Eventual, să aibă aplicații proprii care să se folosească de margine.

Mai mult, Note Edge și Galaxy S6 Edge sunt diferite. Dacă la Note erau opțiuni clare pentru acea curbură, la S6 Edge nu mai sunt. Recomand să cumperi această versiune doar dacă vrei să ieși în evidență cu un telefon pe care puțini îl mai au sau dacă vrei un Galaxy S6 mai ușor (da, e mai ușor!). În rest, hardware-ul este la fel, software-ul asemenea.

Puncte Pro Samsung Galaxy S6 și S6 Edge

Smartphone-urile Samsung (cel puțin cele de top) mereu s-au evidențiat de restul telefoanelor printr-un hardware de top, dar și printr-o serie de giumbuslucuri software. Ei bine, anul acesta giumbușlucurile nu prea și-au mai găsit locul, apărând în schimb o interfață ”matură”, mai simplă, mai prietenoasă. Smartphone-urile sunt, de la început până la sfârșit, de la exterior până la interior, de la prima atingere până la ultimul swipe, dispozitive premium. Iar asta este cel mai mare plus. Totuși, să le luăm pe rând.

Designul este cea mai mare schimbare (în afară de cea de strategie și mentalitate). Samsung Galaxy S6 și S6 Edge sunt telefoane cu adevărat frumoase, îmbinând sticla și metalul într-un mod în care numai Apple a reușit să o facă până acum. Marginile sunt drepte și masculine în cazul S6 și inexistente, moi și fine precum coapsele unei femei în cazul S6 Edge. Cu toate că vorbim despre telefoane care nu vor rezista, cel mai probabil, la șocuri la fel de bine cum o făceau modelele din plastic, calitatea construcției este ridicată și ai senzația că ții în mână un telefon solid.

Apropo de Apple, cei care zic că designul e copiat de la iPhone, ar trebui să ia în calcul că numai dacă cineva scoate un telefon triunghiular, abia atunci poate fi numit original. Influențe sunt, într-adevăr, dar Apple nu a fost singura sursă de inspirație, și e ca și cum l-ai acuza pe Roy Lichtenstein că l-a copiat pe Andy Warhol sau invers.

Display-ul este excepțional. Vorbind din perspectiva unui posesor de LG G3 (unul dintre primele smartphone-uri cu ecran QHD), pot să spun că am fost uimit de cât de bine arată ecranul pe Samsung Galaxy S6. Densitatea mai mare de pixeli nu va fi sesizată de ochiul liber, dar luminozitatea mai mare și culorile ușor-suprasaturate te fac să nu vrei să-ți dezlipești ochii de la el.

L-am testat la interior, cu lumina stinsă, sub neoanele din metrou, în razele puternice ale soarelui și niciodată nu am fost dezamăgit. Nu există pixeli pe acest ecran, fie că vorbim despre text sau despre imagini, ci doar linii, puncte perfecte și culoare.

Camera foto este probabil cea mai bună de pe piață. Atât Samsung Galaxy S6, cât și Galaxy S6 Edge au o cameră principală de 16 de megapixeli, capabilă să filmeze full HD la 60 de cadre pe secundă, 2K și 4K. Cele mai bune lucruri de pe Galaxy S5 s-au păstrat și aici: focalizare prin detecție de fază pentru un timp cât mai scurt și o aplicație simplificată, doar cu cele necesare. Mai mult, Samsung a implementat și un nou mod prin care să pornești camera mai repede: apeși de două ori butonul Home și ești gata de făcut poze.

Atât camera principală, cât și cea pentru selfie-uri au o diafragmă de f/1.9, ceea ce se traduce în fotografii mai luminoase în condiții de luminozitate scăzută. Totuși, dezavantajul camerei frontale e că unghiul larg de cuprindere deformează puțin cadrele pe margine. Acesta este însă un inconvenient cu care poți trăi, dacă ai puțină grijă când faci poza.

Aplicația, cum am spus mai sus, este simplificată, ai diverse efecte pe care le poți aplica înainte să faci poze, iar diversele moduri de filmare sunt foarte bune, doar că nu în toate ai stabilizare de imagine. Mai precis, nu ai decât în modul „clasic“ de full HD, și nu la 60 fps sau 4K. Este un minus pe care mă aștept să îl îndrepte Samsung cu viitorul Note. Modul HDR a rămas la fel de bun și este în timp real în poze și în filmare full HD la 30 fps.

Este camera mai bună decât cea de pe iPhone 6? Nu o să dăm un verdict alb-negru, ci o să dăm unul gri. Camera de pe Galaxy S6 și S6 Edge este mai bună decât cea de pe iPhone 6 pentru HDR, cu modurile de filmare, de la full HD la 60 fps până la 4K, și pentru tracking focus. Acesta din urmă presupune că poți focaliza pe un obiect și acesta va fi „urmărit“.

Bun, iPhone 6 încă are beneficiile sale, cum ar fi blocare focalizării și a expunerii (și controlul expunerii) și în videoclipuri, nu doar în foto. De asemenea, contrastul este mai mare în pozele produse de Galaxy S6, iar dacă nu-ți place asta, atunci iPhone 6 e mai bun. Prea multe avantaje pentru Apple nu mai rămân, poate doar simplitatea aplicației foto.

Fotografii realizate cu Samsung Galaxy S6 Edge

Puncte contra Samsung Galaxy S6 și S6 Edge

Camera foto ieșită în relief este principalul minus al telefonului. Parcă strică din armonia designului și te face să te gândești, de fiecare dată când așezi telefonul, că ai de ales între a-ți zgâria ecranul sau camera foto. În ciuda protecției, mereu va exista senzația că e o zonă fragilă a telefonului. Nu am apreciat camera ieșită în relief în cazul iPhone-ului, nu o apreciez nici în cazul acesta.

Amplasarea difuzorului este și ea nepotrivită. Samsung Galaxy S6 și S6 Edge sunt dispozitive excepționale pentru consumul de multimedia. Asta înseamnă jocuri sau clipuri video, iar difuzorul este puternic, dar nu suficient de puternic încât să răzbată dacă este acoperit cu degetele, lucru care se va întâmpla de fiecare dată când vom încerca să ținem telefonul în plan orizontal.

Un minus strict pentru S6 Edge: ecranul este curbat pe margine și riști să îl atingi din greșeală, până te obișnuiești. Cu toate că e o senzație aproape de inegalat să-ți sprijini degetul mare pe muchia rece și rotunjită a ecranului, touchscreen-ul nu va mai reacționa corespunzător la atingeri în alte zone. Dar te poți obișnui repede să nu o mai faci.

Concluzie Galaxy S6 și S6 Edge

Samsung Galaxy S6 este dovada că sud-coreenii au ascultat, au notat și au proiectat tot ce voiau utilizatorii și potențialii utilizatori. Au înlăturat o bună parte din bloatware, au scos funcțiile ”briz-briz” (derularea cu ochii, de exemplu) și au îmbunătățit pe unde era nevoie. Designul e nou, senzorul de amprente e mai bun și interfața e mult mai prietenoasă.

Samsung Galaxy S6 Edge este un Galaxy S6 cu ceva în plus, ceva inedit. Nimic de lăudat, nimic de criticat (poate doar sticla de pe spate care alunecă pe mai toate suprafețele pe care pui telefonul, dacă sunt puțin înclinate). Este un telefon cu care Samsung vrea să se diferențieze, dar deocamdată nu aduce nimic în plus pentru utilizator, dincolo de imagine.

Rămâne de văzut dacă vor fi de succes, dar numărul precomenzilor, în ciuda prețurilor destul de ridicate (atât în cazul Samsung Galaxy S6, cât și Galaxy S6 Edge), pare să indice că Samsung a creat nu unul, ci doi campioni.

Samsung Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge pot fi precomandate de la QuickMobile.ro

Autori:

Răzvan Băltărețu

Octavian Palade