Cincinalul gigantului: 10 motive pro și contra Galaxy Note 5
Samsung Galaxy Note 5 este cel mai tare, cel mai mare, cel mai cel telefon cu ecran mare al momentului. Totodată, este un telefon plictisitor și care încheie într-o notă ciudată poate cea mai bună idee a Samsung de când produce telefoane mobile. Este însă un telefon remarcabil, dar nu-i omite minusurile.
Samsung Galaxy Note 5 a fost prezentat pe 13 august la New York. Odată cu el a fost introdus și Galaxy S6 edge+, un model cu ecran mare, dar curbat pe ambele părți. Cu noul Galaxy Note, Samsung a intrat în al cincilea an de phablet-uri, piață pe care o lansa în 2011 și pe care a condus-o fruntaș până acum.
Samsung Galaxy Note 5 nu e deloc un telefon prost. Are un ecran foarte bun (poate cel mai bun de pe telefoanele actuale). Are și 4GB de memorie RAM pentru a-ți susține toate aplicațiile de care ai nevoie. În momentele în care scrisul de mână este mai rapid sau când vrei să desenezi ai la dispoziție un stylus, iar o cameră foto foarte bună, care filmează 4K și face live stream pe YouTube, completează pachetul de funcționalități și dotări. La final sunt designul și materialele premium.
Dincolo de toate aceste noutăți și beneficii, tot poți face de o listă „pro” și „contra” pentru noul phablet (un termen cam învechit). Dacă în 2011 și în anii următori Samsung aducea ceva nou cu fiecare Note, anul acesta a adus doar un Galaxy S6 mai mare și un stylus mai greu de pierdut.
5 motive pentru care merită Samsung Galaxy Note 5
Anul trecut, am scris review-ul pentru Samsung Galaxy Note 4 și am spus că este cel mai bun phablet și că dă sens ecranului mai mare. Note 5 îl completează acum cu un design și materiale mai bune. Este un telefon cu ecran mare de ales pentru oricine nu vrea iPhone 6 Plus, dar vrea ceva mai mult decât oferă alți producători cu Android. Are și Huawei seria Mate, dar nu-i chiar la fel de bine optimizată. În continuare, Note 5 este cel mai bun phablet.
Are 4GB de memorie RAM și este cea mai mare cantitate pe care o poți găsi pe telefoanele actuale. Nu este primul care să ofere atât, dar e bine că oferă. Această memorie este completată de un procesor foarte bun, lăudat încă de când a debutat în Galaxy S6.
Se încarcă wireless mai rapid decât alte telefoane și încărcarea prin cablu dispune de fast charge, adică nu stai câteva ore după telefon să fie gata și să pornești la drum. Desigur, vei avea nevoie de încărcător potrivit, dar dacă nu-l pierzi pe cel original, vei fi în regulă.
Are poate cea mai bună cameră foto de pe telefoanele cu Android și la multe capitole (de exemplu, filmare HDR, HDR pentru poze, stabilizarea imaginii) este și peste iPhone. Aplicația Samsung este bine optimizată pentru software, asta s-a văzut încă de la Galaxy S5, iar Note 5 primește un mod mai bun pentru stabilizarea videoclipurilor, combinând stabilizarea digitală cu cea optică.
În final, este un carnețel de notițe, este un computer de buzunar, este un telefon. Poți scoate stylusul (mai greu fizic și mai greu de pierdut) și scrii direct pe ecranul închis, iar notița va fi salvată automat. Apoi, Samsung încă de la Note 2 are un mod foarte bun de multitasking (pus în valoare de ecranul mai mare) care îți permite să lipești două ferestre una lângă alta. Mai ai și câteva funcții utile pentru stylus, dar asta dacă ești tipul de om care îl va folosi.
5 motive pentru care Galaxy Note 5 este supraestimat
Din start nu mă voi lega de lipsa slotului pentru card microSD și a accesului la baterie. Sunt prea puțini oameni care își schimbă bateriile, dar și mai puțini cei care au o a doua baterie ca s-o bage în telefon când rămân fără energie. Cât despre card, oamenii dau prea puțini bani pe această componentă și cumpără produse de clasă inferioară, cu viteze mici de scriere și citire. E ca și cum ai vrea să mergi cu viteza sunetului având la dispoziție doar un motor de drujbă.
Galaxy Note 5 însă are un spate din sticlă și oricât de premium arată și se simte (mi-a plăcut aspectul încă de la Galaxy S6), este un coșmar pentru amprente, dar și mai mare coșmar pentru aderență. Pus pe orice suprafață ușor înclinată, acest telefon o ia la vale. Adaugă și marginile curbate și dezastrul este la un pas de a se întâmpla. Sticla – s-a văzut pe iPhone 4 (2010), pe Nexus 4 (2012), pe Xperia Z (2013), Huawei Ascend P7 (2014) – este cea mai proastă alegere pentru spatele unui telefon. Punct.
Are o baterie de 3.000 mAh și oricât de rapid s-ar încărca prin cablu sau wireless, tot vreau o baterie mare care să nu moară după două clipuri filmate la rezoluție 4K. Anul trecut, Note 4 avea 3.220 mAh și era rezonabil. Anul acesta, scade capacitatea, promițându-ți că se încarcă mai repede. Așa, exagerând, aș spune că mai bine scoteau cu totul bateria și-ți spuneau că îl poți ține mereu băgat în priză.
Poți cumpăra o tastatură fizică pentru telefonul tău ca și când am trăi în 2006 și nu am auzit de telefoane cu ecran capacitiv. Tastatura fizică este excelentă pe computere, dar nu este cel mai important lucru pe un telefon. Dacă tastatura fizică era atât de importantă, Palm și BlackBerry n-ar fi fost acum o amintire, respectiv o companie care se zbate să nu dispară. Tastatura fizică era excelentă când ecranele erau proaste, dar de când cu primul iPhone și cu HTC Hero, sunt suficient de bune cât să scrii rapid pe ele. Contraargumentul va fi că poți scrie fără să te uiți. Da, poți, dar doar după ce te-ai adaptat, scriind câțiva ani pe așa ceva.
Galaxy Note 5 n-are USB Type-C. Și da, nu este standardul, dar este viitorul standard. În momentul în care pe piață există deja OnePlus 2, Nokia N1 și Macbook cu așa port, nu mai există nicio scuză pentru a nu-l folosi. Este ca venirea lui Steve Jobs pe Pământ, atât de important este un port USB reversibil, similar Lightning de pe iPhone. Și Note 5 nu-l are, pentru că Samsung era prea concentrată să dezvolte un stylus care face un clic similar pixului cu bilă. Foarte… interesant…
Difuzorul de pe Note 5 este încă la bază, dar asta n-are fi o problemă, poziționat în partea dreaptă. Este fix ca la Galaxy S6 și fix ca la S6 îl astupi cu mâna când scrii ceva și asculți muzică sau când te joci. Nu este indicat să fie nici pe spate, cum e cazul lui S5 sau LG G4, ci o ideea ar fi să fie pus pe față, cum HTC și Motorola au făcut. Astfel, nu-l acoperi niciodată prea mult și sunetul este transmis către tine, nu undeva în jos.
Mai rămâne ceva din Galaxy Note 5?
Pe scurt, da, rămâne. Mie încă îmi pare cel mai bun phablet de anul acesta, indiferent ce va avea și nu va avea iPhone 6s Plus. Oricum, cu Plus Apple n-a făcut decât să mărească telefonul obișnuit, să pună baterie mai mare și stabilizare optică de imagine. Din nefericire, Note 5 va fi doar pentru SUA, o vreme, căci acolo are Samsung impresia că se poate bate cu Apple mai bine. Din fericire, este încă un dispozitiv bun.