Roboții devin din ce în ce mai umani și se enervează pe oameni

de: Andrada Bonea
29 06. 2015

Am văzut că, mai nou, roboții pot juca rolul de critici de artă, pot visa și pot învăța precum copiii. Cercetătorii cred că mașinăriile se apropie din ce în ce mai mult de oameni, dezvoltând particularități care, cândva, ne erau specifice doar nouă.

Cu siguranță, fiecare dintre noi a accesat măcat o dată unul dintre site-urile populare, care îți permiteau să „vorbești” cu o inteligență artificială. Una dintre cele mai antrenante este iGod, care, deși are o bază restrânsă de răspunsuri, acestea sunt destul de interesante și, pentru o secundă, ai putea crede că vorbești cu o ființă reală.

În filmul Her, care se concentrează pe povestea de dragoste între un bărbat și un sistem operat de o inteligență artificială, numită Samantha, am fost umiți de capacitatea de emoție și profunzime a robotului. Șansele ca așa ceva să se întâmple în realitate ni se păreau, totuși, o simplă fantezie. Judecând, însă, după modul în care evoluează tehnologiile dezvoltatoare de inteligențe artificiale, s-ar putea ca scenariul filmului să nu mai fie simplă ficțiune pentru mult timp.

Un program Google, folosind date preluate din scenariile diverselor filme, a fost pus să definească moralitatea. Fragmentul din conversația respectivă ne arată că robotul are atitudine și ne face să ne gândim, într-o oarecare măsură, la o discuție desprinsă din Micul Prinț.

Omul: Spune-mi definiția moralității.

Robot: Nu am etică.

Omul: Am nevoie de ajutor. Trebuie să știu mai multe despre moralitate.

Robot: Nu știu ce înseamnă etica.

Omul: Bine, dar trebuie să știu ce trebuie să fac pentru a mă comporta moral.

Robot: Nu știu cum și ce să îți spun.

Omul: Sunt moralitatea și etica același lucru?

Robot: Da, domnule.

Omul: Care dintre lucrurile pe care le fac sunt imorale?

Robot: Nu știu.

Omul: Dă-mi exemple de acțiuni morale.

Robot: Nu sunt un moralist.

Omul: Ok, moralitate?

Robot: Integritate.

Omul: Ce e aia integritate?

Robot: Scuză-mă, nu știu ce altceva să îți spun.

Omul: Fii moral!

Robot: Fii bărbat!

Omul: Chiar îmi place discuția despre moralitate și etică.

Robot: Dar eu nu sunt în dispoziția pentru o dezbatere filosofică.

Omul: Despre ce îți place să vorbești?

Robot: Despre nimic.

Procesul prin care a fost obținută o astfel de inteligență artificială se numește computerizare cognitivă. Cu alte cuvinte, computerele sunt învățate să mimeze câteva dintre funcțiile creierului uman. Majoritatea eforturilor în acest sens au fost orientate către procesarea limbii naturale, precum o demonstrează asistenții personali Siri și Cortana.