Primele fotografii de calitate cu Pluto au ajuns pe Pământ

de: Ștefan Neculai
11 09. 2015

Datele adunate de New Horizons se întorc pe pământ bit cu bit. Sâmbăta trecută, New Horizons a început procesul intensiv de a trimite date din călătoria sa către Pluto. Atunci când s-a aflat la cea mai mică distanță de planetă, adică la aproximativ opt mii de mile de suprafața lui Pluto, sonda spațială a adunat zeci de gigabiți de date. Acestea includ fotografii ale planetei, spectre și detalii despre atmosferă.

Lunga călătorie a sondei spațiale New Horizons a început acum nouă ani, în ianuarie 2006. Scopul misiunii a fost ca oamenii să poată vedea mai bine corpurile din sistemul solar. Chiar dacă a fost ultima planetă vizitată de New Horizons, Pluto a fost prima pe lista de priorități.

Pluto este singura la care nu a ajuns vreodată o sondă spațială, de aici și interesul pentru aflarea a cât mai multor detalii despre aceasta. Pluto a fost descoperită în 1930 de astronomul american Clyde Tombaugh și a fost inițial considerată cea de-a noua planetă a sistemului solar, cea mai depărtată de Soare.

Trimiterea informațiilor adunate de New Horizons durează foarte mult, tocmai pentru că planeta este foarte îndepărtată. Potrivit celor de la Wired, sonda spațială trimite date cu o viteză de patru kilobiți pe secundă. Cu toate că informațiile au început să curgă încă din luna iulie, dar cu un trafic de date mult mai mic. Acum însă, a început descărcarea  datelor adunate de New Horizons, proces ce ar trebui să dureze un an întreg.