Poți asculta sunetele înregistrate de NASA pentru extratereștri

de: Răzvan Băltărețu
28 07. 2015

În poate cea mai bună lună a cercetării spațiului din ultimul deceniu, NASA publică sunetele pe care le-a trimis în spațiu odată cu misiunea Voyager. Dacă sonda va întâlni vreun extraterestru, așa ceva va auzi de pe Pământ.

Odată cu trimiterea Voyager în spațiu, NASA a înregistrat pe un disc de aur diverse sunete de pe Pământ. Acum, le încarcă pe toate online și poți asculta ceea ce extratereștrii au ocazia să audă. Sondele spațiale Voyager au fost lansate în 1977, pe trasee diferite, și au furnizat imagini cu planetele din sistemul solar. Acum, sunt pe un drum fără destinație, tocmai de aceea NASA a decis că trebuie să aibă atașat de ele un mesaj.

Pământul emite de aproape un secol unde radio în spațiu, iar acestea pot fi interceptate de extratereștri. Totuși, sunetele de pe discul de aur sunt create cu scopul de a ne rezuma cât mai bine planeta, nu sunt doar muzică sau emisiuni de divertisment. „Sondele vor fi întâlnite și discurile ascultate doar dacă există civilizații capabile de călătorii spațiale în spațiul interstelar. Însă lansarea acestui «mesaj într-o sticlă» în «oceanul» spațial arată cam câtă speranță au oamenii”, a spus Carl Sagan, astrofizician american, despre aceste înregistrări.

Discul este făcut din cupru placat cu aur, iar coperta din aluminiu. Pe copertă este electrodepusă o probă ultrapură de uraniu-238. Acesta are un timp de înjumătățire de 4,4 miliarde de ani, astfel că e posibil ca o civilizație care ar găsi obiectul să folosească raportul uraniului rămas față de elementele derivate pentru a determina vârsta discului. Cât despre sonde, Voyager 1 a trecut de Pluto în 1990 (performanță egalată în prezent de New Horizons) și a părăsit sistemul solar în 2004. Pe 12 septembrie 2013, NASA a anunțat ca Voyager 1 a pătruns în spațiul interstelar.

În circa 40.000 de ani, sondele Voyager vor trece la o distanță de peste 1,5 ani-lumină de două stele distincte: Voyager 1 se va apropia de Gliese 445, situată în constelația Ophiucus, iar Voyager 2 de steaua Ross 248, din constelația Andromeda. Din cele 11 instrumente aflate la bordul lui Voyager 1, cinci dintre ele sunt încă operaționale. Se preconizează însă că energia necesară funcționării acestor instrumente va deveni insuficientă până în 2025.