Poluarea în Beijing e la nivel de cod roșu pentru prima oară

de: Alexandru Puiu
08 12. 2015

Poluarea la nivel global a crescut semnificativ în ultimii ani, dar în China problema este mult mai gravă decât în celelalte țări de pe mapamond.

Poluarea este cea mai mare problemă a secolului 21 și una cu consecințe palpabile în fiecare colț al lumii. Încălzirea globală este cauzată de nivelul foarte ridicat de poluare din atmosferă și, cu toate că se fac eforturi pentru stagnarea creșterii, în continuare există zone în care șansele ca ceva să se mai schimbe în bine sunt aproape inexistente.

Un exemplu al situației foarte grave în care se află planeta vine din China. Pentru prima oară, poluarea în Beijing a atins un nivel atât de ridicat încât autoritățile din teritoriu au fost obligate să declare cod roșu. Această clasificare se reflectă în interzicerea ieșirii pe stradă a jumătate dintre mașinile aflate în circulație în capitala Chinei. Școlile au fost închise, iar proiectele de construcție ce se desfășurau la exterior au fost încetate pe perioadă nelimitată.

E foarte probabil să nu auziți prima oară de problema smogului din China și oricine a fost în ultimii ani într-unul dintre orașele mari ale țării vă poate confirma gravitatea situației. De curând, de dragul unui experiment, un individ a filtrat aerul poluat din atmosferă, iar din resturi a creat o cărămidă doar pentru a aduce un argument în plus vizavi de ce se întâmplă în respectiva țară.

O astfel de alertă este anunțată doar după trei zile consecutive în care calitatea aerului scade atât de mult încât poluarea atmosferică atinge un nivel mai mare de 300 pe o scală a cărei maximă este de 400. În astfel de circumstanțe, guvernul insistă ca toată lumea să stea în casă. Experții se așteaptă ca Beijing să rămână în cod roșu cel puțin până joi.