Pluto are mai multe în comun cu Pământul decât s-ar fi așteptat cineva

de: Alexandru Puiu
09 10. 2015

Spre surprinderea tuturor, o misiune NASA intitulată New Horizons ne-a oferit niște informații surprinzătoare legate de Pluto.

Deși ajunsesem să ne pierdem speranța că există o planetă cu condiții atmosferice și elemente naturale similare cu cele de pe Terra, o nouă sondă a reușit să ne uimească cu imagini și informații fascinante de pe Pluto.

După cum se poate vedea în imaginea de mai sus, în care Pluto este retroiluminată, atmosfera planetei Pluto este de culoare albastră și împărtășește câteva similarități cu condițiile atmosferice de pe planeta noastră. Respectiva aură de nuanță albastră este rezultată din reflexiile soarelui pe particule de azot ce par că se propagă la o distanță de până la 130 de kilometrii de suprafața Pluto. Combinația cu metanul, un alt constituent atmosferic, este de asemenea fundamentală pentru culorile frumoase imortalizate mai sus. Imaginea a fost realizată cu sistemul de captură color Ralph. Concluzia analizei atmosferice pentru Pluto este că, în mare parte, aceasta constă în particule de azot, la fel ca și a noastră, deși în acest caz particular acestea sunt mai rarefiate.

Alan Stern, investigatorul principal pentru această misiune, a promis deja de câteva zile că va veni cu un anunț important însoțit de imagini spectaculoase vizavi de Pluto. Prima parte a anunțului a ținut de condițiile atmosferice ale astrului, dar a doua, mult mai interesantă, a constat în descoperirea de apă și gheață în mai multe locații răspândite pe cei 2300 de kilometri lățime. Deoarece au fost observate mai multe zone cu gheață volatilă și apă aproape înghețată, cercetătorii sunt convinși că aceste particularități trebuie analizate în profunzime. ,,Ne-am așteptat să existe apă înghețată acolo, dar am căutat apă înghețată în spectrul Pluto de câteva decenii și nu am văzut-o până acum.” Acestea au fost cuvintele lui Alan Stern.

Misiunea New Horizons a mai acumulat multe informații interesante ce urmează să fie transferate către planeta noastră. Din cauza distanței însă, aproximativ 5 miliarde de kilometri de Pământ, va trece cel puțin jumătate de an până se va finaliza procedura.