Pirateria online este imposibil de oprit, susține Comisia Europeană

de: Alexandru Puiu
16 05. 2015

Pe principiul Hidrei din mitologia greacă, a confirmat că desfiinţarea unui site cu conţinut piratat generează cel puţin alte două care îi iau locul.

Oricine a căutat vreodată să descarce  vă poate confirma că nu există o limită a numărului de surse online pentru filme, muzică, jocuri, cărţi digitale şi orice altceva vă trece prin minte. În teorie, există foarte multe organizaţii internaţionale preocupate cu încetarea sau încetinirea pirateriei online, dar, cum au realizat şi membrii Comisiei Europene, astfel de iniţiative nu sunt foarte facile.

După ce au investit câţiva ani de muncă în această activitate, cei de la Comisia Europeană au confirmat un trend pe care l-aţi observat poate şi voi. Este vorba de ritmul în care apar noi pagini de internet de pe care puteţi face download sau streaming de conţinut multimedia fără drepturi de autor. Un studiu publicat de Joint Research Center, de la Comisia Europeană, a plecat de la închiderea Kino.to, un popular website de streaming nelicenţiat din Germania. Deşi se aşteptau ca respectivul gest să aibă repercusiuni semnificative asupra statisticilor pirateriei din teritoriu, realitatea a fost cu totul alta.

Aparent, deşi s-a observat o scădere bruscă a acestor activităţi online în iunie 2011 – momentul desfiinţării Kino.to, după cum se poate vedea şi în graficul de mai sus, treburile au revenit la normal în scurt timp. Mai mult decât atât, moartea Kino.to, în loc să încurajeze adopţia unor soluţii legale de streaming contra cost, a generat alte câteva website-uri cu conţinut piratat similar: Kinox.to, mega-stream.to, video2k.tv, streams.to şi multe altele.

În mod evident, deşi studiul a fost realizat în Germania, situaţia este la fel de gravă şi în alte ţări de pe întregul mapamond şi nici măcar nu are legătură cu salariu mediu pe economie din zonă. Acesta este un trend global şi nu pare să încetinească prea curând.