Picăturile de ulei care îngheață nu sunt doar frumoase, pot fi și folositoare

de: Horia Despa
26 12. 2015

O echipă internațională de cercetători a arătat că diferite picături de chimicale uleioase pot lua forme perfect geometrice în timpul procesului de înghețare. Studiul acestui fenomen ne poate face să dezvoltăm materiale comerciale care să aibă proprietăți ”vii.”

Cercetătorii a mai multor universități din lume au demosntrat că diferite picături de ulei puse în soluții speciale și înghețate treptat, formează un material special, ce ia forma unui ”cristal plastifiat.” Acest proces a cauzat ca picăturile să ia diferite forme cum ar fi hexagoane, octagoane, triunghiuri și fibre, acestea stând la baza unui nou potențial material ce ar putea fi un liant perfect în diferite aplicații chimice sau industriale.

Întrebarea cercetătorilor este: cum se poate face legătura dintre trăsăturile biologice ale unui lichid uleios în stare lichidă, și cele ale aceluiași lichid uleios în stare solidă? Evident că temperatura le va transforma din starea lichidă într-una solidă, însă problema constă în orientarea moleculelor din interiorul fiecărei picături solidificate.

Atunci când uleiul este în stare lichidă moleculele din interiorul lichidului au o orientare simetrică, unidirecțională, aproape matematică, însă, nu au o anumită limită. Fiind în stare lichidă, moleculele curg în orice direcție și nu pot fi ”controlate.” Atunci când lichidul îngheață, moleculele se opresc, ansamblul lor capătă o formă, însă fiecare în parte este așezată haotic, ducând în final la spargerea ușoară a cristalelor de ulei. Lipsa de simetrie a moleculelor face ca uleiul înghețat să nu aibă o rezistență deosebită.

Așadar, poziționarea simetrică a moleculelor a devenit principalul subiect de studiu al cercetătorilor. Descoperirea unei modalități de a uniformiza direcția acestora tocmai în timpul procesului de cristalizare (supranumit Morfogeneză) este esențială în descoperirea noului material care ar putea îmbunătăți o gamă întreagă de produse sau, de ce nu, industrii. Consumabile precum medicamentele, vopselele, cosmeticele ar putea fi primele care ar putea beneficia de pe urma unui astfel de cristal ”viu”, iar dezvoltarea unor lianți speciali în construcții ar fi aplicația cea mai avansată a unui astfel de ulei solidificat.