Pe lângă antivirus, de ce unelte de securitate ai nevoie pe PC?
Un antivirus bun este doar primul pas către un sistem protejat și performant, există multe alte unelte de care aveți nevoie.
În ultimii ani, spectrul infecțiilor la care vă expuneți în momentul în care folosiți un PC s-a diversificat enorm. Bătrânii viruși mai există în continuare, dar aceia reprezintă doar un procent infim din potențialele probleme către care vă deschideți ușa în momentul în care navigați pe internet, vizionați filme online sau descărcați diverse fișiere din surse cu un risc potențial semnificativ.
În continuare este util să aveți un antivirus instalat, dar trebuie să aveți multe variabile în vedere în momentul în care vă alegeți unul. Trebuie de asemenea să vă găndiți de două ori înainte să vă instalați o soluție completă de securitate care, mai ales în cazul sistemelor vechi nu foarte performante, vă consumă o cantitate enormă de resurse. Nu câștigați nimic dacă un PC curat se comportă precum unul infectat din cauza antivirusului vostru ,,ultra eficient”.
În cazul în care folosiți Windows 7, recomandarea mea este să vă rezumați la Microsoft Security Essentials, descărcabil gratuit de pe website-ul Microsoft. Windows Defender în Windows 8 și Windows 10 reprezintă de asemenea soluții decente când vine vorba de un antivirus care să vă scaneze în permanență activitatea desfășurată pe PC.
Un antivirus nu vă scapă de junkware, malware sau adware
Cum am scris și în titlul acestui material însă, un antivirus bun reprezintă doar prima linie de apărare. Pe lângă o astfel de aplicație, mai există multe alte programe și unele de securitate care sunt capabile să vă scaneze sistemul și să vă scape de o varietate foarte mare de potențiale infecții. Unele dintre ele se instalează și pot rula în tandem cu un antivirus, în timp ce altele sunt standalone și trebuie descărcate de fiecare dată când aveți o problemă gravă sau credeți că sistemul vostru a fost expus la vreo infecție. Partea bună este că, în continuare, sistemul vostru poate fi la fel de sprinten ca în prima zi în care l-ați achiziționat prin intermediul câtorva unelte complet gratuite.
Cea mai importantă și utilă din punctul meu de vedere este MalwareBytes Anti-Malware. Este complementul perfect pentru antivirusul vostru obișnuit și pentru că, varianta gratuită, nu vă scanează PC-ul în permanentță, nici nu vă consumă resurse inutil. E ca și cum ați cere o a doua opinie legată siguranța computerului vostru. Există și o variantă premium a aceluiași program, dar nu include prea multe beneficii suplimentare, avantajul major fiind modulul de scanare în timp real. Apropo, de ceva timp există și o variantă de MalwareBytes pentru Mac.
Pentru Windows, versiunea gratuită a aceleiași aplicații o descărcați de aici. Singurul lucru de care trebuie să aveți grijă la instalare este să debifați ,,Activate MalwareBytes Premium”, altfel, după 30%, deși programul va funcționa ca înainte va începe să streseze cu avertismente legate de faptul că a expirat. În realitate, va expira și se va dezactiva automat doar modulul de scanare în timp real al programului, dar notificările vă vor face să credeți că s-a întâmplat ceva mai grav.
După instalare și la fiecare inițiere a unei scanări, programul va căuta să-și actualizeze baza de date cu potențiale infecții, malware, adware, PUP (Potentially Unwanted Programs) și nu numai, cu scopul de a fi mai eficient. O scanare durează în medie 15 minute, iar la final vă este afișată o listă cu problemele descoperite, sortate după gradul de pericol potențial. Cu un click pe ,,Remove All” ați rezolvat problema și, cel mai probabil, vă va fi repornit sistemul.
După antivirus și anti-malware, ce mai lipsește?
Dacă v-ați scanat sistemul cu un anti-virus și cu MalwareBytes dar mai aveți câteva toolbar-uri în browser care vă par necunoscute, iar în diverse site-uri au apărut reclame care nu erau acolo în urmă cu o săptămână, mai trebuie să parcurgeți o etapă. AdwCleaner am observat că reușește să elimine cea mai mare a problemelor care periclitează funcționarea normală a browser-ului vostru de internet.
Acesta din urmă este un mic utilitar gratuit care poate fi descărcat de la această adresă. Nu se instalează, nu se cumpără, dar în schimb expiră. De aceea, este necesar să-l descărcați de pe internet ,,proaspăt”, de fiecare dată când vreți să scanați PC-ul vostru sau al altei persoane. Rulați-l imediat după descărcare și pentru că modul său de scanare este foarte bine țintit, în 2-3 minute remediați rapid probleme care dau de furcă și celor mai performanți antiviruși. La final, butonul clean va putea fi accesat pentru a și elimina elementele malițioase descoperite. Din nou, o repornire a computerului va fi necesară pentru a finaliza dezinfecția.
Ca bonus, o dată la câteva săptămâni, este recomandabil să utilizați și CCleaner. Acest utiltar gratuit disponibil atât pentru Windows cât și pentru Mac este foarte util pentru a vă ajuta să câștigați rapid niște spațiu fără emoția că ați putea șterge ceva util din greșeală. În plus, în ultimele versiuni ale programului a mai câștigat câteva funcții utile, precum dezinstalarea de programe care nu vor să dispară sau eliminarea de procese care se inițializează odată cu sistemul de operare. Dacă vreți să ștergeți rapid urmele lăsate prin browserul vostru de internet și nu vă descurcați prin meniul Google Chrome sau Mozilla Firefox, CCleaner este soluția și într-un astfel de scenariu, eliminând istoricul, cookie-urile și fișierele temporare în câteva secunde.