PC-urile Lenovo vin cu malware la pachet [VIDEO]
În toiul unui nou scandal privind spionajul NSA, s-a descoperit că Lenovo injectează computerele noi cu malware.
Săptămâna aceasta a început cu știri privind malware-ul preinstalat de NSA la nivel de hardware, malware folosit pentru a spiona utilizatori din diverse țări.
Se pare că nu numai guvernele folosesc astfel de ”injecții” de programe nedorite, ci și producătorii de hardware.
Mai exact, în cazul de față, este vorba de Lenovo, compania care înregistrează anual cele mai mari venituri din vânzarea de PC-uri.
Problema a fost sesizată încă din luna septembrie, de către unii utilizatori, pe site-ul Reddit, însă abia acum s-au descoperit dovezi clare că laptopurile și sistemele desktop vândute de Lenovo vin infectate, direct din magazin, cu programe malițioase.
Chinezii încearcă să-și sporească și mai mult profiturile cu ajutorul unui program numit Superfish. Cei familiari cu ideea de adware vor recunoaște caracteristici similare în modul de acțiune al Superfish.
Malware-ul integrat de Lenovo în unele modele mai noi injectează rezultate terțe în broswerele de web și afectează modul în care se încarcă unele site-uri legitime.
Problema cea mai mare nu sunt reclamele stresante, ci faptul că hackerii mai experimentați ar putea folosi software-ul ca pe o portiță către computerul utilizatorului.
Chiar și programele antivirus identifică software-ul ca pe un virus și recomandă utilizatorilor să-l dezinsteleze din PC. Din păcate, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Programul dispare dacă se efectuează o ștergere completă (format) și o reinstalare a sistemului de operare.
Din fericire, există și o metodă mai simplă, prin care nu se pierd datele stocate. Software-ul malițios se găsește în PC-urile puse pe piață la jumătatea anului trecut, și dacă ați cumpărat un sistem Lenovo, cu Windows preinstalat, puteți arunca un ochi pe clipul video de mai jos, pentru a vedea cum scăpați de malware.
Lenovo a recunoscut faptul că software-ul vine preinstalat pe PC-uri, iar reprezentanții susțin că au încetat instalarea lui pe produsele mai noi. Măsura este, însă, temporară. Software-ul nu va mai apărea în sisteme până când ”Superfish va oferi un software care rezolvă problemele” ce țin de confidențialitate. Compania a mai spus că Superfish este ”o tehnologie care îi ajută pe utilizatori să găsească și să descopere produse într-un mod vizual”.