Pașii pe care să-i urmezi dacă cineva ți-a umblat în telefon

de: Octavian Palade
12 08. 2015

Zilnic citim articole despre cum un hacker ar putea căpăta acces la datele și fișierele tale personale, la conturile de email sau la SMS-uri.

Pe cât ne este de util smartphone-ul, pe atât de expus poate fi la riscuri de securitate. Având în vedere că o parte semnificativă din activitățile noastre sunt înregistrate într-un fel sau altul în acest device, pierderea unor simple fotografii sau chiar a unor date de business s-ar putea transforma într-o tragedie.

Dacă considerați că o altă persoană v-a accesat telefonul, de la distanță, trebuie să urmați imediat câțiva pași simpli, dar importanți. 

În primul rând, cea mai importantă măsură este să închideți conexiunile mai puțin securizate, cum sunt Bluetooth, NFC sau Wireless, cea mai securizată fiind conexiunea de date de la operator. Nu ai nevoie de un nivel de cunoștințe foarte ridicat pentru a pătrunde în smartphone-ul cuiva dacă persoana respectivă este conectată la o rețea WiFi deschisă, cum ar fi cele din baruri sau cafenele.

Apoi este necesar să dezinstalați toate aplicațiile instalate din afara Google Play și să verificati dacă opțiunea de instalare a aplicațiilor din surse necunoscute este debifată. 

Pentru o siguranță și mai mare, specialiștii EuroGsm recomandă și salvarea datelor importante, precum contactele, fotografiile etc. În cazul în care bănuiala devine certitudine însă, pașii de mai sus nu mai sunt suficienți.

”Dacă utilizatorii au certitudinea că li s-a umblat în telefon, și aici nu ne referim la service, le recomandăm ca, după ce și-au salvat datele importante de pe telefon, să îl reseteze la setările din fabrică. Astfel, orice virus, troian sau orice altă metodă prin care se putea umbla în telefonul acestora va fi ștearsă”, subliniază Cosmin Dascălu, EuroGsm.

Totuși, furtul de date sau de informații personale din telefonul mobil poate fi prevenit. Producatorii de antivirus consacrati pe piața PC-urilor au disponibile și pentru dispozitivele mobile aplicații pentru securitatea telefonului. Recomandăm Bitdefender, Avira sau Kaspersky.

Aceste aplicații în general au inclusiv un modul integrat de blocare și găsire a telefonului prin GPS în caz de furt sau pierdere”, conchide Dascălu.