Paranoia lui Putin: Ce pierde Rusia odată cu retragerea Microsoft și Google din țară

de: Octavian Palade
15 07. 2015

O nouă lege dată de ruși ar putea avea un potențial devastator asupra economiei țării. Giganți precum Google, Microsoft și Adobe și-au mutat proiectele în alte țări, iar asta atrage consecințe nefericite.

Legea prevede că firmele IT internaţionale sunt obligate să prelucreze şi să stocheze datele despre clienţii ruşi anume pe serverele amplasate pe teritoriul Rusiei, potrivit Adevărul.

Analistul american Peter Hannaford, un fost apropiat al administraţiei Ronald Reagan, iar în prezent membru al grupului de politică externă „Committee of the Present Danger” din Statele Unite comentează acest subiect.

El este de părere că legea a fost creată sub pretextul preocupării faţă de viaţa privată a cetăţenilor Rusiei, însă în realitate scopul acestei legi este da a pune la dispoziţia guvernului datele despre viaţa privată a cetăţenilor şi de a limita concurenţa din partea companiilor IT internaţionale. Analistul consideră că apariţia acestei legi a fost categoric generată într-o anumită măsură de paranoia, făcând referire la declaraţiile făcute anterior la un post de televiziune de preşedintele rus. Vladimir Putin spunea că „internetul a apărut ca un proiect special al CIA şi continuă să se dezvolte astfel” şi că „în nimic din ceea ce provine de la americani nu trebuie să existe încredere”.

El menţionează faptul că în Federaţia Rusă există în jur de 75 de milioane de utilizatori de internet asupra cărora se vor răsfrânge prevederile actului normativ. În special, vor fi afectaţi ruşii care folosesc servicii online de cumpărare şi rezervare a biletelor, de rezervare a camerelor la hotel sau de primire a vizelor etc. Totodată, autorul articolului face referire la raportul publicat recent de Centrul European pentru Economie Politică Internaţională (ECIPE) în care se prognozează că noua lege va duce la o scădere a PIB-ului Rusiei cu 5,7 miliarde de dolari.

Astfel, unele dintre cele mai importante companii din Occident au luat deja decizia de a părăsi ceea ce era văzut ca „o piaţă în creştere”. Microsoft îşi mută în Praga centrul de dezvoltare a Skype din Moscova, Adobe şi-a încheiat activitatea în Rusia, iar Google îşi închide centrul de asistenţă tehnică din capitala rusă.